Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
BTW-aangifte laattijdig ingediend? Waarom de gevolgen in 2023 drastischer zijn

BTW-aangifte laattijdig ingediend? Waarom de gevolgen in 2023 drastischer zijn

  • On 02/05/2023

Als ondernemer hebt u nog enkele zekerheden in het leven, zo is de verplichting om een periodieke btw-aangifte in te dienen er één van.  Maar wist u dat het tijdig indienen sinds dit jaar nog belangrijker is geworden? Vanaf 2023 heeft een laattijdige of niet-ingediende btw-aangifte namelijk gevolgen die verder reiken dan alleen een boete.

Boetes laattijdige indiening btw-aangifte

De boetes voor een te late btw-aangifte zijn niet veranderd: u betaalt € 100 per aangifte en per maand vertraging, met een maximum van € 1.000. Maar er is een administratieve tolerantie die ervoor zorgt dat u geen boete krijgt als u uw btw-aangifte uiterlijk op de tiende dag van de daaropvolgende maand indient.

 Let wel op: dit geldt enkel wanneer de btw wel op tijd werd betaald.

Opgelet, nieuw sinds 2023

Maar wat is er dan wel veranderd? De verjaringstermijn voor de btw is verlengd van drie naar vier jaar als de periodieke btw-aangifte niet of te laat wordt ingediend. Dit betekent dat als u uw btw-aangifte niet tijdig indient, de belastingdienst vier jaar de tijd heeft om uw aangifte te controleren en eventueel boetes op te leggen.

Tip: Dien dus zeker uw btw-aangifte op tijd in zodat de normale verjaringstermijn van drie jaar geldig is.

Houd er rekening mee dat de indieningsdatum van uw periodieke btw-aangiften ongewijzigd blijft: de 20ste van de maand volgend op de maand (of het kwartaal) waarop de btw-aangifte betrekking heeft. Als u een kwartaalaangifte doet, dient uw eerste btw-aangifte voor 2023 tegen donderdag 20 april 2023 zijn ingediend.

Kortom, het tijdig indienen van uw btw-aangiften is van groot belang. Zorg ervoor dat u uw facturen op tijd aan uw boekhouder bezorgt en voorkom boetes en een langere controletermijn van de belastingdienst. Zo vermijdt u niet alleen boetes, maar ook een langere controletermijn van de belastingdienst. Vervolgens geeft u uw boekhouder meer tijd en ademruimte om uw financiële administratie op orde te krijgen en u te adviseren over mogelijke fiscale voordelen.

Heeft u verder nog vragen over uw btw-aangifte? REFIBO BV beantwoordt graag al uw vragen over dit onderwerp. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.


Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!