Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Versnelde btw teruggave vanaf nu mogelijk voor startende ondernemingen

Versnelde btw teruggave vanaf nu mogelijk voor startende ondernemingen

  • On 21/02/2020

Bent u een startende onderneming en heeft u het soms moeilijk om het hoofd boven water te houden? Wenst u meer financiële ademruimte te creëren. Lees dan zeker dit artikel, want wij verduidelijken onder welke voorwaarden u gebruik kan maken van de versnelde btw-teruggave.

Situatie. De btw dient voor de ondernemer een nul-operatie te zijn. Hij verdient hier niets mee, maar verliest hier ook niets door.

Echter, indien u als onderneming meer btw betaalt dan u ontvangt, kan u dit saldo terugvragen via de btw-aangifte. De fiscus zal dan binnen de 3 maanden, volgend op het tijdvak waarop de aangifte betrekking heeft, het btw tegoed op de rekening van uw onderneming storten. Concreet impliceert dit een wachttermijn van 6 maanden als u aan het begin van het kwartaal btw heeft betaald, maar op het einde van het kwartaal blijkt dat er een btw-overschot is.

Voorbeeld:

  •          Uiterste datum teruggave bij btw overschot 1ste kwartaal: 31/03/2020 + 3 maanden = 30/06/2020
  •          Onderneming doet een investering op 02/01/2020. Deze investering wordt opgenomen in de btw-aangifte van het 1ste kwartaal 2020. Deze aangifte wordt  uiterlijk 20/04/2020 ingediend.
  •          De betaalde btw (dd. 02/01/2020)  zal uiterlijk 30/06/2020 worden terugbetaald indien uit de volledige btw-aangifte een tegoed blijkt.

Probleem. Startende ondernemingen doen heel wat investeringen, waarop btw verschuldigd is.  Ze ontvangen echter nog niet veel inkomsten doordat ze hun klantenbestand nog dienen uit te bouwen. Het lange wachten op de teruggave van het btw-tegoed kan echter leiden tot een liquiditeitsprobleem.

Versnelde teruggave. Omdat de wetgever de problemen van deze situatie inzag, werd een nieuwe regelgeving uitgewerkt. Deze geeft startende ondernemingen een financieel duwtje in de rug. Hoe werkt dit systeem nu concreet? Dankzij deze nieuwe wetgeving kunnen startende ondernemingen gedurende de eerste 24 maanden na de start van hun economische activiteit een maandelijkse teruggave van het tegoed aanvragen.

Wijzen om teruggave te krijgen. Er zijn twee manieren om de btw sneller terug te krijgen.

  • Vergunning maandelijkse teruggave. Indien de startende onderneming aan onderstaande voorwaarden voldoet, zal ze hiervoor automatisch in aanmerking komen:

a) Btw-tegoed bedraag minstens 245 euro.

b) Maandelijkse elektronische btw-aangifte. 

c) Schriftelijk verzoek om maandelijks de btw terug te krijgen

In dit geval zal de ondernemer zijn btw terugbetaald krijgen, ten laatste in de 2e maand die volgt op het tijdvak van de aangifte.

  • Indiening kwartaalaangiften. De startende onderneming kan er ook voor kiezen om de btw aan te geven per kwartaal. In dat geval zal de overheid proberen de btw terug te storten binnen de twee maanden volgend op de periode van de kwartaalaangifte. Dit is een maand sneller dan normaal.

Inwerkingtreding. Deze nieuwe regeling trad in werking op 1 januari 2020.

Meer info. Zelf oprichter, aandeelhouder of bestuurder van een startende onderneming? Refibo bv beantwoordt graag al uw vragen omtrent de btw-regeling voor startende ondernemingen.

Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 (0) 9 223 31 54 of per e-mail op volgend e-mailadres: studiedienst@refibo.be.