Duurzaam ondernemen zit in de lift. Bedrijven zijn volop in transitie om op vlak van grondstoffengebruik, personeelsbeleid enz. de nodige stappen te zetten zodat ze klaar zijn voor de economie van morgen. Bent u hier al klaar voor of kan u nog enkele bijkomende tips gebruiken?
Over het algemeen kan men stellen dat het een verschuiving vergt van een lineaire naar een circulaire economische benadering, waarbij productie- en consumptieprocessen plaatsvinden met respect voor mens, maatschappij en milieu. Waar de lineaire economie uitgaat van een model waarin grondstoffen worden ontgonnen, producten worden vervaardigd en vervolgens verbruikt en weggegooid, richt de circulaire economie zich op het hergebruik van grondstoffen en producten door middel van recyclage. Dit betekent dat organisaties hun bedrijfsmodellen herzien om milieuvriendelijker en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
In dit artikel bekijken we op welke financiële steun u kan rekenen en welke initiatieven u reeds kan nemen. We sluiten af met een bedenking.
Starten met duurzaam ondernemen: mogelijkheden en financiële steun
Duurzaam ondernemen kan op verschillende vlakken:
Klimaat en energie
Verminder schadelijke CO2-uitstoot door duurzame investeringen te doen, met onder meer financiële steun zoals:
-
- Ecologiepremie+: Voor investeringen in energie-efficiënte koeling, transport, verwarming en waterbeheersystemen. Raadpleeg hier de limitatieve lijst.
- GREEN investeringssteun: Dit is aanvullend op de ecologiepremie+ voor technologieën die niet in de lijst zijn opgenomen. Meer info vindt u hier.
- Strategische ecologiesteun voor grote investeringen: Steun voor grote ecologische investeringen (minimaal €1,5 miljoen) die door hun unieke karakter niet onder de standaardvoorwaarden van ecologiepremies vallen. Lees hier hoe u de aanvraag doet.
Circulaire economie
Verminder afval door hergebruik en recycling in plaats van wegwerp;
Sociaal ondernemen
Creëer een maatschappelijke meerwaarde door in te zetten op eerlijke arbeidsvoorwaarden, inclusief het ondersteunen van kwetsbare groepen in de samenleving;
- Al kennisgemaakt met de subsidiedatabank? U vindt er ondersteuningsmaatregelen rond tewerkstelling terug, zoals RSZ-korting, vermindering van de werkgeversbijdragen, vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing, loonbonus etc.
Duurzaam watergebruik
Pas waterbesparende technieken toe en hergebruik water waar mogelijk om bij te dragen aan een duurzamer waterbeheer;
Bio-economie
Ondersteun de transitie naar een bio-economie door biomassa om te zetten in duurzame grondstoffen voor nieuwe producten, bijvoorbeeld door organische reststromen te valoriseren;
- Ook hier kan u in aanmerking komen voor de KMO-groeisubsidie voor thema ‘duurzaam en circulair ondernemen’ en de ‘circulaire ketensamenwerking’. Maar daarnaast zijn er nog meer opties voor financiële steun.
Duurzame mobiliteit
Bevorder het gebruik van milieuvriendelijke transportmiddelen, stimuleer bijvoorbeeld fietsgebruik onder werknemers met behulp van een verhoogde fietsvergoeding of geef de mogelijkheid om
elektrische fietsen te leasen.
- U kent ze wel, de subsidies voor laadpalen, elektrische wagens maar er is nog veel meer. Er bestaan verschillende fiscale voordelen en subsidies om duurzaam woon-en-werkverkeer te bevorderen. De website van Vlaio geeft een handig overzicht: Duurzaam woon-werkverkeer.
Laagdrempelige initiatieven voor duurzaam ondernemen
Voor ondernemers die een bijdrage willen leveren zonder grote investeringen, zijn er tal van mogelijkheden.
Optimaliseren van bedrijfsprocessen
Analyseer en hervorm bedrijfsprocessen om energie en kosten te besparen. Dit kan resulteren in zowel milieuwinst als financiële voordelen; Wij informeren u graag over wat dit concreet voor u kan betekenen.
Stimuleren van fietsgebruik
Moedig werknemers aan om de fiets te gebruiken door een verhoogde fietskilometervergoeding aan te bieden of lease-opties voor
elektrische fietsen te introduceren. Let op dat er momenteel een belastingkrediet geldt in de vennootschapsbelasting of rechtspersonenbelasting voor ondernemingen die dit maximaal ondersteunen.
Sensibiliseren watergebruik
Werknemers aanzetten tot spaarzamer om te gaan met water en waterbesparing bij niet-essentieel gebruik. Maak eventueel gebruik van spaarknoppen, herstel lekken meteen en schakel over op hemelwater waar mogelijk. Doet u belangrijke investeringen, dan kan u gebruik maken van de investeringsaftrek. Dat is een fiscaal voordeel waarbij een bepaald percentage van de aanschaffingswaarde mag aftrekken van de belastbare winst.
Sorteren
Help mee de kringlopen te sluiten door uw afval te sorteren. Moedig uw werknemers aan om mee te sorteren. Er bestaan ook
verschillende premies om bepaalde afvalstromen te laten ophalen in functie van optimale recyclage. Bijvoorbeeld Fost Plus en Valorlub. Neem gerust met ons contact op, dan denken we met u mee.
Minder papier verbruiken
Print enkel hetgeen dat u echt nodig hebt of print op gerecycleerd paper.
Afsluiten van groene stroom
Vraag aan uw energieleverancier om over te schakelen naar energie afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Overweeg zonnepanelen, een warmtepomp of investeer in betere isolatie.
Minder energie verbruiken
U kent ze wel: vervang de energievretende lampen door LED verlichting, gebruik sensoren voor slim gebruik, laat computers en printers niet in sluimerstand staan, verkies cloudoplossingen boven servers, en tot slot: gebruik de trap in plaats van de lift.
Samenvatting
Samengevat kan u dus
- Uw processen herbekijken en een reorganisatie overwegen wat de productie of dienstverlening betreft
- Uw gebouw en verbruik bekijken en investeringen overwegen waardoor u in aanmerking komt voor bepaalde subsidies en investeringsaftrek. Let op, vanaf 2025 is er ook een nieuwe regelgeving rond de investeringsaftrek.
- Uw personeelsbeleid bekijken en nagaan of u hier recht heeft op bepaalde subsidies of fiscale voordelen.
Voor sommige zaken komt u misschien al in aanmerking, voor andere dient u eerst actie te ondernemen. We bekijken met u graag de quick wins en de investeringen op lange termijn. Lees alvast ons artikel over de
investeringsaftrek om meer over uw fiscaal voordeel bij groene investeringen te weten te komen.
Doet u effectief inspanningen op vlak van duurzaamheid, dan is het vanaf 2026 voor bepaalde beursgenoteerde bedrijven ook noodzakelijk hierover te rapporteren. Dat kan in de vorm van ESG of CSRD zijn. Want ook al bent u niet beursgenoteerd, u kan als toeleverancier vragen krijgen mbt de ESG-rapportering en ook banken kunnen navraag doen bij kredietverstrekking aangaande het duurzaamheidsbeleid van de organisatie. Ook hier kunnen wij u in bijstaan.
Bedenking
Uit de tweede editie van de Sustainapoll, uitgevoerd door de Antwerp Management School in samenwerking met Bpact, bigrees en Indiville, blijkt dat 67% van de consumenten bereid is een meerprijs (gemiddeld 15%) te betalen voor duurzame producten. Dit wijst op een sterke marktvoorkeur voor duurzaam ondernemen, wat bedrijven een competitief voordeel kan bieden bij het investeren in milieuvriendelijke oplossingen.
De duurzaamheidsfactor wordt een alsmaar belangrijker topic in het consumentengedrag. Bij sommigen wordt het zelfs een doorslaggevend criterium. U kan overwegen om u te positioneren als een duurzame speler. Een herpositionering vereist eerst een interne reorganisatie en is dus geen evidente beslissing. U wilt netjes uw voor- en nadelen in kaart brengen en zicht op uw financiële situatie. Wij zijn graag uw sparring partner bij deze transitie.
Heeft u vragen? Refibo bv beantwoordt graag al uw vragen over dit onderwerp. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!