Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
De elektrische bedrijfsfiets: is dit fiscaal interessant als werkgever?

De elektrische bedrijfsfiets: is dit fiscaal interessant als werkgever?

  • On 05/05/2022

In dit stuk gaan we onderzoeken wat de (para)fiscale voordelen zijn van een elektrische bedrijfsfiets. We gaan hier ook de fietsvergoeding bespreken, aangezien u als werkgever sinds 1 juli 2020 verplicht bent een vergoeding van 10 cent per kilometer te geven aan de werknemer als deze met de fiets komt. 

Belastingen. De kosten die u als werkgever maakt voor de terbeschikkingstelling van de fiets zijn 100 procent aftrekbaar. Hieronder vallen ook andere kosten die door de werkgever specifiek zijn gemaakt of gedragen om het gebruik van de fiets aan te moedigen voor de woon-werkverplaatsingen, zoals: de aankoop of financiële leasing van een fiets en de toebehoren; het onderhoud of de herstelling van een fiets en de toebehoren; het verbouwen, verwerven of bouwen van onroerend goed dat bestemd is voor het stallen van fietsen tijdens de werkuren, als kleedruimte of sanitair, al dan niet met douches; de installatie van zonnepanelen en laadpunten voor elektrische fietsen.

De fietsvergoeding is vrijgesteld, maar deze vrijstelling is enkel en alleen van toepassing op de fietsvergoeding voor de woon-werkafstand die de werknemer effectief met de fiets aflegt, dit mag dus niet forfaitair vastgesteld zijn.

RSZ. Het ter beschikkingstellen van een fiets in het kader van het woon-werkverkeer is in principe vrijgesteld van RSZ-bijdragen. Indien de bedrijfsfiets enkel privé gebruikt wordt is er wel een normale RSZ-bijdrage verschuldigd op het belastbaar voordeel.

De fietsvergoeding is vrijgesteld van sociale bijdragen. Momenteel bedraagt de vrijstelling maximaal €0,24 per kilometer. Net zoals bij de inkomstenbelasting, kan een vergoeding die is vrijgesteld van sociale bijdragen geen forfaitair bedrag zijn en moet dus ook berekend worden volgens het aantal afgelegde kilometers.

BTW. Wat betreft de btw is de aftrek enkel ten belope van het beroepsmatig gebruik, en niet voor zuiver privégebruik en woon-werkverkeer. Wordt de bedrijfsfiets enkel voor woon-werkverkeer of privéverplaatsingen gebruikt, dan is er geen recht op btw-aftrek. De btw op kosten met betrekking tot onroerend goed voor de stalling van fietsen en de voorziening van een kleedruimte of sanitair is wel volledig aftrekbaar. Een echt gunstig btw-regime ter aanmoediging van de bedrijfsfiets is er dus (nog) niet.

Meer info. Heeft u vragen rond de elektrische bedrijfsfiets in te schakelen als werkgever of misschien zelfs als bedrijfsleider? Contacteer ons op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail studiedienst@refibo.be.