Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Verlaagd BTW-tarief voor restaurant- en cateringdiensten.

Verlaagd BTW-tarief voor restaurant- en cateringdiensten.

  • On 21/01/2010

Met ingang van 1 januari 2010 wordt het BTW-tarief voor restaurant- en cateringdiensten verlaagd van 21% naar 12%. De BTW op het verschaffen van dranken blijft echter 21%.

Onder restaurant- en cateringdiensten wordt verstaan het verschaffen van spijs en drank in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse.

Hoe zit het met het verschaffen van dranken samen met een maaltijd? Kan dit niet ook onder het begrip cateringdiensten vallen?

In een beslissing van de BTW-administratie van 23 december 2009 werd verduidelijkt dat het verschaffen van dranken zonder onderscheid is onderworpen aan het normale tarief van 21%. Het doet er hier niet toe of deze dranken samen met maaltijden worden verschaft of niet.

Vraagt u 1 globale prijs voor restaurant- en cateringdiensten dan moet u deze prijs splitsen. Doet u dit niet, dan moet de volledige dienst aan gefactureerd worden met 21% BTW.

De splitsing van de prijs moet gebaseerd zijn op de prijs die de klant zou moeten betalen moest hij de dranken apart afnemen.

Verstrekt u standaard menutypes all-in met drie gangen of meer (dit zijn menus waar aperitief, aangepaste wijnen, water en koffie of thee zijn inbegrepen), dan aanvaardt de BTW-administratie in principe dat u 35% van de prijs aan 21% BTW factureert. Dit is echter niet van toepassing op andere all-in menus (waar bijvoorbeeld sterke drank, champagne of dranken na middernacht zijn inbegrepen. Bovendien kan u van de 35%-regel afwijken (bv. als u een andere prijzenpolitiek voert). Omgekeerd zou de administratie de 35% ook kunnen betwisten als het in een concreet geval zou afwijken van de werkelijkheid. Gezien het feit dat de administratie specifiek stelt dat ze de 35%-regel zouden aanvaarden, zou dit moeten betekenen dat ze deze enkel zal betwisten als deze fors zou afwijken van de werkelijkheid. We zullen dit echter pas met zekerheid kunnen zeggen eens we de toepassing van deze regel in de praktijk gezien hebben.

 

Bron:

Koninklijk besluit van 9 december 2009 tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en de diensten bij die tarieven

 

Beslissing BTW nr. E.T.117.557 dd. 23.12.2009