Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Afbraak en heropbouw aan een verlaagd btw tarief, 4 zaken om vanaf 2024 niet over het hoofd te zien

Afbraak en heropbouw aan een verlaagd btw tarief, 4 zaken om vanaf 2024 niet over het hoofd te zien

  • On 29/09/2023

Tot eind dit jaar is het gunsttarief van 6% nog van toepassing bij de afbraak en heropbouw van een onroerend goed. Het gunsttarief werd op 31 december 2022 verlengd en was samen met het verlaagd tarief van 6% voor energiezuinige investeringen een tegemoetkoming om de woning duurzaam in te richten. Met het einde van beide gunsttarieven in zicht, zijn er 4 belangrijke zaken om mee te nemen naar 2024.

1. In deze 32 stedelijke gebieden is het 6% nog van toepassing

De mogelijkheid om te slopen en herop te bouwen aan een tarief van 6% is een permanent gegeven binnen deze 32 steden: Antwerpen, Gent, Oostende, Luik, Brugge, Aalst, Leuven, Kortrijk, Roeselare, Doornik, Genk, Dendermonde, Mechelen, Sint-Niklaas, Hasselt, Moeskroen, Bergen, Charleroi, La Louvière, Verviers, Namen, Seraing, Brussel, Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-Ten-Node, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel en Etterbeek.

Bevindt uw project zich niet binnen deze steden, dan betaalt u vanaf 1 januari 2024 21% btw voor het slopen en heropbouwen.

2. De factuurdatum als bepalende factor

Bent u van plan om een project op te starten, dan speelt uitsluitend de factuurdatum een rol om het btw-tarief te bepalen. Het feit dat de omgevingsvergunning geldig is vanaf 2024 of dat de werken een latere datum hebben speelt geen rol. Facturen die dus tot 31 december 2023 opgesteld worden zullen nog van het 6% tarief gebruik maken.

3. Het gunsttarief van 6% bij voorschotten

Indien er voor de factuurdatum een voorschot betaald is dan kijkt men naar de betaaldatum om het btw-tarief te bepalen. Is de factuur in 2024 opgesteld maar wordt er in 2023 al een voorschot betaald, dan is er slechts 6% btw verschuldigd op het voorschot en 21% op het deel dat in 2024 betaald wordt.

Let op:

Bij omgevingsvergunningen die vanaf 1 juli 2023 ingediend zijn is het bedrag dat vooruit gefactureerd kan worden begrensd tot 25% van het totale factuurbedrag, dus niet enkel voor het gedeelte van de werken dat voltooid is.

Voor wie beroep doet op een bouwpromotor is deze beperking niet van toepassing, toch is het belangrijk om bij de voorschotten niet meer te betalen dan de waarde van de werken die reeds gerealiseerd zijn omdat dit kan leiden tot de nietigverklaring van de koop.

Tip:

Indien u het voordelig lijkt om reeds facturen te ontvangen/betalen voor aanvang van de werkzaamheden, dus voorschotfacturen te ontvangen/betalen, let dan zeker op met de kredietwaardigheid van uw aannemer. Zijn financiële gezondheid nakijken is dus zeker een must.

4.     Woningen van minstens 10 jaar worden aan 6% gerenoveerd

Voor renovatiewerken aan woningen die ouder dan 10 jaar zijn kan u altijd verbouwen aan 6 procent btw zolang er geen sprake is van een volledige afbraak.

 

Hebt u nog bijkomende vragen over de administratieve afhandeling bij nieuwbouw, renovatie of regularisatiewerken? REFIBO BV beantwoordt graag al uw vragen over dit onderwerp. Aarzel niet om onze experts te contacteren op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!