Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Het statuut van student-zelfstandige, maak het jezelf makkelijk met deze tips

Het statuut van student-zelfstandige, maak het jezelf makkelijk met deze tips

  • On 29/09/2023

In 2022 waren er maar liefst 8.690 studenten die als student ondernemer een zelfstandige activiteit uitoefenden. Een ondernemerszin die wij van harte aanmoedigen, dankzij deze tips voor startende student-zelfstandigen ben je vliegensvlug opgestart. 

1. Wat is het verschil tussen student-zelfstandige en student-ondernemer?

Statuut student-ondernemer

Het statuut ‘student-ondernemer’ is specifiek verbonden aan de onderwijsinstelling waar je jouw opleiding volgt. Concreet zijn het hier de onderwijsinstellingen die het statuut aanbieden en studenten de mogelijkheid geven om examens, taken en stages beter in te plannen. 

Ook voor advies om als jonge ondernemer te starten kan je in sommige gevallen terecht bij jouw hogeschool of universiteit. Het loont dus zeker de moeite om dit bij je eigen onderwijsinstelling na te vragen.

Statuut student-zelfstandige

In tegenstelling tot het statuut ‘student-ondernemer’ heeft het statuut van student-zelfstandige wel een juridische impact op je fiscale- en sociale toestand. Via deze weg kan je als student-zelfstandige jouw inschrijving bij een sociaal verzekeringsfonds in orde brengen en zorgen dat je correct ingeschreven bent bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.

2.     Wat zijn de voorwaarden om als student-zelfstandige te kunnen beginnen?

Jouw inschrijving als student-zelfstandige is dus een eerste officiële stap om jouw ondernemersdroom vorm te geven, toch zijn hier enkele voorwaarden aan verbonden:

  • Je bent tussen de 18 en 25 jaar oud.
  • Je voert een zelfstandige beroepsactiviteit uit. Dit betekent dat je je eigen baas bent, een beroepsinkomen ontvangt en niet gebonden bent door een arbeidsovereenkomst. Tevens beschik je ook over het sociaal statuut van zelfstandige, hiervoor dien je je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zelfstandigen.
  • Je bent ingeschreven bij een door de overheid erkende onderwijsinstelling om een diploma, attest, getuigschrift, creditbewijs of certificaat te ontvangen.
  • Je bent voor 27 studiepunten of minstens 17 lesuren per week ingeschreven bij de onderwijsinstelling.

3.     De sociale bijdragen van een student-zelfstandige

Om het sociaal statuut van zelfstandige te bekomen dien je voor je begint met je zelfstandige activiteit je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zelfstandigen. Jouw sociaal verzekeringsfonds berekent hoeveel sociale bijdragen je elk kwartaal verschuldigd bent en stort ze vervolgens door naar de overheid.

Voorlopige sociale bijdragen

De eerste drie jaar dat je als student-zelfstandige aan de slag bent zal je elk kwartaal een voorlopige kwartaalbijdrage betalen van €96.72 (2023). Vervolgens wordt je kwartaalbijdrage berekend op basis van je jaarlijkse inkomen. Afhankelijk van je jaarlijkse netto belastbaar inkomen kan je in drie verschillende categorieën terechtkomen:

Van toepassing voor 2023

Netto belastbaar inkomen: bruto inkomsten – beroepskosten

(sociale bijdragen inbegrepen)

Verschuldigde sociale bijdragen per kwartaal
Je netto belastbaar inkomen is lager dan 8.204,60 Dan ben je geen sociale bijdragen verschuldigd
Je netto belastbaar inkomen ligt tussen de 8.204,60 en 16.409,20 Dan ben je sociale bijdragen verschuldigd op: jaarlijks netto belastbaar inkomen – 8.204,60 vermenigvuldigd met 20.50%
Je netto belastbaar inkomen is hoger dan 16.409,20 Sociale bijdragen van 20.50% op je jaarlijkse netto belastbaar inkomen verschuldigd

Let op:

Betaal je geen sociale bijdragen omdat je netto belastbaar inkomen lager is dan 8.204,60 (2023), dan bouw je ook geen pensioenrechten op of rechten voor je ziekteverzekering. Voor je ziekteverzekering blijf je hier ten laste van je ouders. 

Het belang van een goede accountant

Afhankelijk van de maand waarin je start kan je kwartaalbijdrage hoger uitvallen dan verwacht. Dit komt omdat je kwartaalbijdrage geproratiseerd berekend wordt. Concreet worden je inkomsten van het jaar verhoudingsgewijs herberekend op basis van het aantal kwartalen dat je effectief gewerkt hebt.

De berekening verloopt als volgt: (netto belastbaar inkomen / aantal gewerkte kwartalen) x 4 kwartalen.

Let op:

Hoe later je start op het jaar, hoe lager het aantal gewerkte kwartalen je overhoudt waardoor je mogelijks in een hogere inkomstencategorie belandt. Neem dus zeker een accountant onder de arm om samen de ideale startdatum te bepalen en een vlotte opstart te garanderen.

Heb je nog bijkomende vragen over het statuut student-zelfstandige of ben je op zoek naar begeleiding om als startende ondernemer de uitdagingen van vandaag en morgen te doorstaan? Al reeds 42 jaar adviseert REFIBO startende- en ervaren ondernemers bij hun fiscale, juridische en accountancy vraagstukken. Aarzel dus zeker niet om onze experts te contacteren op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.



Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!