Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Als (para)medicus BTW-plichtig? 4 zaken waar u op dient te letten

Als (para)medicus BTW-plichtig? 4 zaken waar u op dient te letten

  • On 23/05/2022

Zuivere esthetische ingrepen waren al langer onderworpen aan de btw-plicht. Sinds 1 januari 2022 werd de btw-plicht voor de (para)medische sector nog verder uitgebreid. Voor u als arts of paramedicus, die vroeger een vrijgestelde btw-plichtige was, brengt deze wetwijziging toch (opnieuw) het één en ander teweeg.

Wat

Binnen de medische en paramedische beroepen zijn er twee categorieën ontstaan waar de gewijzigde btw-vrijstelling op toegepast wordt:

  • De medische en paramedische beroepen die gereglementeerd zijn, bijvoorbeeld: artsen, apothekers, verple(e)g(st)ers, tandartsen, ergotherapeuten, …
  • De niet-gereglementeerde medische en paramedische beroepen die kunnen aantonen dat ze de nodige kwalificaties hebben, door middel van een diploma, certificaat, getuigschrift, om medische verzorging toe te lichten waarbij het kwaliteitsgehalte van dezelfde aard is als die van de gereglementeerde medische en paramedische beroepen. Enkele voorbeelden hiervan zijn osteopaten en chiropractors.

Voor wie

De volledige vergoeding betaalt door de vennootschap/werkgever blijft belastingvrij en/of vrijgesteld van sociale bijdragen op voorwaarde dat de spelregels correct worden gehanteerd. De vergoeding wordt doorgaans forfaitair bepaald. Dit betekent dat een vast bedrag uitbetaald wordt zonder dat de daadwerkelijke kosten moeten worden bewezen. Een administratieve eenvoudige werkwijze dus tegenover het bewijs leveren van de reële kosten.

BTW-plicht met uitzondering op het therapeutisch doel:

Zowel gereglementeerde als niet-gereglementeerde medische beroepen kunnen nog steeds genieten van een vrijstelling op de btw-plicht. Om al dan niet van deze vrijstelling te kunnen genieten wordt er gekeken naar het therapeutisch doel van de (para)medische diensten. Wanneer u als medische of paramedische dienstverlener een therapeutische prestatie uitvoert wordt u vrijgesteld van de btw-plicht.

Dit therapeutisch doel kan omschreven worden als het verstrekken van diagnoses, behandelingen, verzorging en genezing van ziektes, afwijkingen, letsels en gezondheidsproblemen die betrekking hebben op de gezondheid van de patiënt.

Tenslotte worden esthetische ingrepen zoals groepstrainingen, voetverzorging, voedingsbegeleiding om te vermageren voor esthetische reden, en thuiszorg na een esthetische ingreep niet vrijgesteld van btw.

Uitzondering op de regel

Wanneer uw jaaromzet van de niet-therapeutische behandelingen onder de grens van 25 000 euro blijft, kunt u genieten van de btw-vrijstelling kleine onderneming. Om hiervan te genieten is het belangrijk om de nodige formaliteiten in orde te brengen, waaronder btw-formulier 604A.

Als kleine onderneming bent u zowel voor therapeutische als esthetische handelingen vrijgesteld om btw aan te rekenen, daarentegen is het als kleine onderneming niet mogelijk om de btw op uw aankopen te recupereren. Desondanks moet u als btw-vrijgestelde kleine onderneming alsnog enkele btw-formaliteiten naleven zoals het activeren van uw btw-nummer met expliciete keuze voor de vrijstellingsregeling kleine onderneming en voeren van een boekhouding.

Door btw-plicht voor u als (para)medicus dringen zich operationeel en btw-matig enkele aanpassingen op. Neem daarom zeker contact op met uw accountant om uw situatie eens te ‘scannen’.

REFIBO helpt u hierbij tevens graag verder. Neem contact op met studiedienst@refibo.be of 09/223.31.54 om een scanafspraak in te plannen.