Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Belastingaangifte 2024: Alles wat u moet weten om op tijd en correct in te dienen

Belastingaangifte 2024: Alles wat u moet weten om op tijd en correct in te dienen

  • On 07/06/2024

Het is weer die tijd van het jaar: de belastingaangifte. Voor velen een jaarlijks terugkerend ritueel vol vragen en onzekerheden. Maar geen zorgen! In dit artikel gidsen we u door de belangrijkste stappen en deadlines voor uw belastingaangifte 2024. Van de juiste inlogmethoden tot nieuwe regels en verplichtingen, wij zorgen ervoor dat u volledig voorbereid bent.

Belastingaangifte 2024: Wat u moet weten

In de belastingaangifte die u dit jaar invult, geeft u uw inkomsten en uitgaven van 2023 aan. In vakjargon wordt dit aangeduid als ‘aanslagjaar 2024’ en ‘inkomstenjaar 2023’. Onze belastinggids bevat alle grensbedragen die van toepassing zijn voor deze aangifte.

Wanneer krijg ik mijn belastingaangifte?

Sinds eind april 2024 is de elektronische belastingaangifte beschikbaar op MyMinfin.be (Tax-on-web). U kunt inloggen met uw elektronische identiteitskaart en een kaartlezer, of met de identiteitsapp Itsme op uw smartphone. Het gebruik van een token is niet langer mogelijk.

Voorkeur voor een papieren aangifte? De klassieke bruine enveloppen worden deze maand mei verstuurd.

Deadlines voor het indienen van uw belastingaangifte

Of u nu zelf uw belastingaangifte invult of samenwerkt met een mandataris zoals een boekhouder, accountant of fiscalist, de termijnen zijn identiek. Er zijn drie mogelijke deadlines:

  1. Papieren aangifte: Deze moet uiterlijk op 30 juni zijn aangekomen in het scanningscentrum. Houd rekening met enkele dagen voor de verzending per post.
  2. Elektronische aangifte via MyMinfin: U heeft tijd tot 15 juli.
  3. Specifieke inkomsten: Voor specifieke inkomsten zoals winst, baten, bezoldigingen van bedrijfsleiders, buitenlandse beroepsinkomsten en enkele andere categorieën, heeft u tijd tot 16 oktober. (deel 2)

Nieuw dit jaar is de langere aangiftetermijn tot 16 oktober voor wie voor het eerst bepaalde zaken moet aangeven, zoals een onroerend goed in het buitenland of een onderhoudsuitkering vanuit het buitenland. In MyMinfin kunt u een verlenging aanvragen door een nieuw vak aan te vinken als u aan de voorwaarden voldoet.

Kan ik uitstel krijgen?

Uitstel is alleen mogelijk om ernstige redenen en bij overmacht, zoals ernstige ziekte, een spoedoperatie of een brand. Aanvragen moeten voor het verstrijken van de normale aangiftetermijn worden ingediend via een formulier op de website van de fiscus. Identiteitskaartproblemen vormen geen reden voor uitstel.

Moet ik documenten meesturen?

Twee verplichte aangiftes doen dit jaar hun intrede: een formulier voor wie huur wil inbrengen als beroepskost en een formulier voor oprichters en begunstigden van een juridische constructie. Voor belastingvermindering voor een laadpaal moet u de factuur van het laadstation en het keuringsattest meesturen. Overige documenten of attesten hoeft u niet verplicht mee te sturen, maar u moet ze wel kunnen voorleggen als de fiscus erom vraagt. Het spontaan meesturen van documenten zoals werkelijke beroepskosten en buitenlandse inkomsten kan de verwerking van uw aangifte versnellen.

Waarom vraagt de fiscus mijn rekening- en telefoonnummer?

Als u belastingen terugbetaald krijgt, is het raadzaam uw rekeningnummer te vermelden om een postassignatie te voorkomen. Een correct vermeld rekeningnummer hoeft niet opnieuw ingevuld te worden. Een wijziging van uw rekeningnummer na het indienen van de aangifte is mogelijk, maar omslachtiger. Daarnaast vraagt de fiscus een telefoonnummer voor eventuele vragen bij uw aangifte, wat de afhandeling van uw dossier kan versnellen.

Zorg ervoor dat u uw belastingaangifte tijdig en correct indient om problemen en mogelijke boetes te voorkomen. Heeft u vragen of hulp nodig bij uw aangifte? REFIBO BV beantwoordt graag al uw vragen over dit onderwerp. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!