Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Vergeet de mobiliteitsenquête niet!

Vergeet de mobiliteitsenquête niet!

  • On 01/07/2024

2024 is weer een belangrijk jaar voor grote bedrijven met minimaal 100 werknemers. Het is tijd om de federale mobiliteitsenquête in te vullen. Dit proces, dat elke drie jaar plaatsvindt, verzamelt cruciale gegevens over de woon-werkverplaatsingen van uw personeel. Maar geen zorgen, we leggen uit wat er precies van u verwacht wordt en hoe u dit efficiënt kunt aanpakken.

Wat houdt de enquête in?

De mobiliteitsenquête vraagt bedrijven om specifieke informatie te verstrekken over hoe hun medewerkers van en naar het werk reizen. Deze gegevens helpen bij het ontwikkelen van beter mobiliteitsbeleid en infrastructuur.

Wie moet deelnemen?

Bedrijven met minstens 100 werknemers moeten deelnemen. Het aantal werknemers wordt berekend volgens de regels voor sociale verkiezingen. Als uw bedrijf meerdere vestigingen heeft, moet u voor elke vestiging met gemiddeld 30 of meer werknemers een afzonderlijk verslag opstellen.

Belangrijke data en informatie

  • Peildatum: De gegevens moeten gebaseerd zijn op de situatie van 30 juni 2024.
  • Deadline: U moet de enquête uiterlijk op 31 januari 2025 indienen. Stel dit niet uit, het is verstandig om dit tijdig te regelen!

U kunt de vragenlijst eenvoudig terugvinden en invullen via deze link: https://mobilit.belgium.be/nl/publications/vragenlijst-wwv-2024

Uitzonderingen

Bent u een werkgever in Brussel met minstens 100 werknemers en heeft u al een bedrijfsvervoersplan opgesteld? Dan bent u vrijgesteld van deze federale enquête. Dit plan vervangt de verplichting om de mobiliteitsenquête in te vullen.

Tips voor een soepel proces

  • Start vroeg: Begin met het verzamelen van de benodigde gegevens ruim voor de deadline.
  • Communiceer intern: Informeer uw medewerkers over de enquête en de noodzaak van nauwkeurige gegevens.
  • Gebruik beschikbare middelen: Raadpleeg de vragenlijst online en zorg ervoor dat u alle informatie bij de hand heeft.

Het invullen van de mobiliteitsenquête hoeft geen lastige taak te zijn. Met de juiste voorbereiding en tijdige actie helpt u niet alleen uw eigen organisatie, maar draagt u ook bij aan betere mobiliteitsoplossingen voor iedereen.

 Heeft u vragen of hulp nodig bij het invullen van de mobiliteitsenquête of wens je hier meer informatie over? REFIBO BV beantwoordt graag al uw vragen over dit onderwerp. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!