Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Bespaar geld op laadpalen, profiteer van de BTW aftrek!

Bespaar geld op laadpalen, profiteer van de BTW aftrek!

  • On 02/05/2023

Elektrische bedrijfswagens en de bijbehorende laadpalen zijn de voorbije jaren steeds meer op het voorfront komen te staan als ecologisch- en fiscaal interessant alternatief voor de klassieke wagen met verbrandingsmotor. Indien u een nieuwe elektrische wagen op het oog hebt of de vergroening van uw wagenpark een versnelling hoger wil schakelen kan u als ondernemer de kosten voor elektrische laadpalen aftrekken van de belastingen en btw. Maar hoe begint u hier juist aan? Wij hebben het belangrijkste voor u samengevat

100% aftrekbaar in de vennootschapsbelastingen

In principe is de investering in een laadpaal 100% aftrekbaar. Dit houdt in dat uw vennootschap de investering volledig kan afschrijven op tien jaar. Bovendien heeft uw bedrijf recht op een investeringsaftrek van 8% (25% voor de periode van 12.03.2020 – 31.12.2022) als het gaat om een laadpaal die wordt geïnstalleerd aan een bedrijfspand of- parking. 

Let op: Laadpalen bij gemengd gebruikte panden komen niet in aanmerking voor deze aftrek.

Er zijn ook gevallen waarin een verhoogde aftrek van 150% of 200% mogelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld voor slimme laadpalen die voor iedereen toegankelijk zijn tijdens de openings- of sluitingstijden van uw onderneming. 

Let op: Het combineren van de verhoogde kostenaftrek en investeringsaftrek is sinds de wet van 5 juli 2022 niet langer mogelijk. 

Laadpalen op bedrijfsterreinen: 21% BTW

Als de laadpaal op de bedrijfssite wordt geïnstalleerd, bedraagt de verschuldigde btw 21% van het factuurbedrag. Voor belastingplichtigen met een volledig recht op aftrek kan deze btw volledig worden gerecupereerd. Dit geldt ook voor de kosten met betrekking tot de levering en plaatsing van de laadpaal. Bovendien dient u geen rekening te houden met het aandeel van het beroepsmatige gebruik van de op te laden wagens.

Laadpalen bij u thuis: 6% BTW

Als de laadpaal bij een werknemer of bedrijfsleider thuis wordt geïnstalleerd, bedraagt de verschuldigde btw 6% van het factuurbedrag. Dit op voorwaarde dat:

  • Het laadstation aan de eigenlijke woning geplaatst wordt
  • Een minimum leeftijd van 10 jaar heeft
  • Het gebruik hoofdzakelijk voor privédoeleinden ingezet wordt.

De btw kan enkel worden gerecupereerd in de mate dat het laadstation beroepsmatig gebruikt wordt door de werknemer of bedrijfsleider. Kortom, investeren in een laadpaal kan een slimme zet zijn voor uw bedrijf. Met de juiste kennis van de aftrekbaarheid van kosten en btw kunt u hier optimaal van profiteren.

REFIBO BV beantwoordt graag al uw vragen over dit onderwerp. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.


Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!