Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Waar moet u op letten bij een borgstelling voor uw vennootschap?

Waar moet u op letten bij een borgstelling voor uw vennootschap?

  • On 02/05/2023

Wanneer u als ondernemer aan het roer van een bedrijf staat , is de kans groot dat u vroeg of laat de vraag krijgt om u persoonlijk borg te stellen om bankfinanciering te verkrijgen. Dit kan echter een grote impact hebben op uw persoonlijke vermogen en zelfs leiden tot faillissement. Een gewaarschuwd ondernemer is er twee waard, wij brengen u vervolgens graag op de hoogte van de gevaren van een persoonlijke borgstelling en hoe u deze risico’s minimaliseert.

De gevaren van de persoonlijke borgstelling

Het grootste risico van een persoonlijke borgstelling is dat u als privépersoon opdraait voor de schulden van uw vennootschap wanneer deze niet meer kan betalen. Dit kan een aanzienlijke financiële impact hebben op uw persoonlijk vermogen en zelfs leiden tot faillissement. Daarom is voorzichtigheid geboden bij het aangaan van een persoonlijke borgstelling.

Tips voor het minimaliseren van risico bij borgstelling

Een persoonlijke borgstelling probeert u als ondernemer liever te vermijden dan te genezen. Als dit niet mogelijk is, probeer dan het bedrag waarvoor u zich borg stelt zo beperkt mogelijk te houden en de duur van de borgstelling te beperken. 

U kunt ook vragen om het behoud van het voorrecht van uitwinning, zodat de bank eerst de vennootschap moet aanspreken voordat ze bij u persoonlijk aankloppen.

Kosteloze borg

Let er ook op dat wanneer u zichzelf borg stelt voor schulden uit uw vennootschap, u niet zomaar als een kosteloze borg wordt beschouwd. Dit kan gevolgen hebben voor de betaling van de schulden als uw vennootschap failliet gaat.

Bij een kosteloze borgstelling mag er bijvoorbeeld geen borgtocht worden gesloten waarvan het bedrag kennelijk niet in verhouding is tot de terugbetalingsmogelijkheden van de borg. Wanneer uw ouders zich echter zouden borgstellen voor uw vennootschap, worden zij wel aanschouwd als kosteloze borgen.

Ons advies:

Kortom, het is belangrijk om u bewust te zijn van de risico’s van een persoonlijke borgstelling en om voorzichtig te zijn bij het aangaan van dergelijke verbintenissen. Probeer indien mogelijk de borgstelling achterwege te laten en als dit niet kan, beperk dan het bedrag en de duurtijd van de borgstelling en behoud het voorrecht van uitwinning!

Heeft u verder nog vragen over de juridische en financiële implicaties verbonden aan een persoonlijke borgstelling? REFIBO BV beantwoordt graag al uw vragen over dit onderwerp. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.


Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!