Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Brexit: hoe kan u zich voorbereiden?

Brexit: hoe kan u zich voorbereiden?

Brexit: hoe kan u zich voorbereiden?

  • On 19/06/2019

We worden om onze oren geslaan met het woord ‘Brexit’.  Maar heeft u al eens stil gestaan bij de gevolgen ervan voor uw onderneming? Wist u dat u als ondernemer ook indirect geraakt kan worden door de uittrede van de Britten uit de Europese Unie? In dit artikel geven wij u enkele tips omtrent hoe u zich als ondernemer kan voorbereiden op deze gebeurtenis.

Brexit. De Britten zullen naar alle waarschijnlijkheid de Europese Unie verlaten. Dit zal zware gevolgen hebben op zowel financieel als economische vlak. Om deze gevolgen ietwat in te perken, zijn er momenteel onderhandelingen aan de gang over een zogenaamde ‘brexitdeal’. Tot op heden bestaan heel wat politieke problemen rond deze zogenaamde ‘brexitdeal’ waardoor het risico bestaat dat er nooit geen deal zal zijn. De uittrede van de Britten zonder ‘brexitdeal’ staat gepland op 31 oktober 2019.

U kan uw onderneming vandaag al voorbereiden op deze Brexit en het valt ook zeker en vast aan te raden om dit te doen.

Douanerechten en btw. Ongeacht hoe het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat (met of zonder deal), zullen er aanpassingen komen aan de douanerechten. 

Momenteel bestaat er vrij verkeer van goederen in de Europese Unie, dit houdt in dat er geen douanerechten verschuldigd zijn op in -en uitvoer van producten van en naar andere lidstaten van de Europese Unie. Dit zal echter veranderen als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, aangezien er dan waarschijnlijk douanerechten verschuldigd zullen zijn. Tenzij het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie anders overeenkomen in hun mogelijke zogenaamde ‘brexitdeal’.

Tip: U kan alvast twee zaken ondernemen om uw onderneming optimaal voor te bereiden op de Brexit, namelijk:

  1. Een vergunning ET 14 000 aanvragen. Deze vergunning maakt het mogelijk om de betaling van de btw te verleggen van het ogenblik van invoer naar het ogenblik van de btw-aangifte.
  2. EORI nummer aanvragen. Dit nummer lijkt sterk op het ondernemingsnummer van uw onderneming. Dit nummer heeft u echter nodig om te handelen met landen buiten de Europese Unie (derde landen) en dus ook met het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

Logistiek en personeel. Ook de logistiek van uw onderneming kan beïnvloed worden door de Brexit. De kans bestaat dat er geen vrij verkeer van goederen en diensten meer zal zijn wat het gevolg heeft dat men aan de grens wordt gecontroleerd.

Voorbeeld 1: onderneming X exporteert grondstoffen naar het Verenigd Koninkrijk. Deze grondstoffen zullen aan de grens worden onderworpen aan grenscontroles met als gevolg dat uw transport (grote) vertragingen kan oplopen. Dit moet in acht genomen worden. 

Voorbeeld 2: uw personeel op businesstrip naar het Verenigd Koninkrijk zenden kan plots een heel stuk ingewikkelder worden. Er mag dan wel geen visum nodig zijn[1], toch zijn er nu reeds lange en intensieve controles aan de grens en dit zal naar de toekomst niet verbeteren. Dit kost natuurlijk opnieuw geld en tijd.

Tip: u bekijkt best of er geen alternatieve leveranciers zijn (niet in het Verenigd Koninkrijk) of beperk zoveel mogelijk het transport van en naar het Verenigd Koninkrijk. Dit geldt eveneens voor businesstrips van uw personeelsleden.

  1. Aan de geldigheid van uw bestaande contracten wordt niet geraakt, maar het is raadzaam om uw contracten grondig na te lezen en eventueel te herzien.

Voorbeeld: een contract gesloten tussen een Belgische onderneming en een Franse onderneming. Het toepasselijke recht (in geval van geschillen) is het Britse recht. In dat geval is het uiterst raadzaam om met uw medecontractant aan tafel te gaan zitten en het toepasselijk recht aan te passen.

Tip: Ga uit van het ergste scenario en bereid u nu al voor.

Meer info. REFIBO bvba helpt u graag bij al uw bijkomende vragen.

Contacteer ons telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per e-mail via het volgend e-mailadres: studiedienst@refibo.be.


[1] Visum niet nodig voor vakantie, familiebezoeken of zakenreizen van maximum 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen).