Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

De 35 %-regel bij cateringdiensten: ook als kosten apart worden aangerekend

De 35 %-regel bij cateringdiensten: ook als kosten apart worden aangerekend

  • On 20/05/2010

Zoals wij reeds in een eerder artikel bespraken, is het btw-tarief op restaurant- en cateringdiensten verlaagd tot 12 % wat voeding betreft. Voor drank blijft het 21 %. In het betrokken artikel verduidelijkten we ook dat er een forfaitaire regel kon worden gehanteerd bij het aanbieden van diensten “all-in”, dat zowel voeding als drank omvat. Deze regel houdt dan in dat 35 % van het geheel als drank wordt beschouwd, en dus aan 21 % wordt gefactureerd.

De vraag stelt zich echter nog hoe het zit met diensten die door cateringbedrijven buiten hun bedrijf worden aangeboden. Naast het louter verschaffen van voeding en drank bieden deze immers nog andere activiteiten aan:

  • bediening van voeding
  • bediening van drank
  • voorziening van materialen (borden, bestek, glazen, …)
  • verplaatsing van materialen, drank en voeding
  • verplaatsing van personeel

Op welke van al deze activiteiten is nu het verlaagd tarief van toepassing? In een parlementaire vraag heeft de minister van financiën hier een antwoord op gegeven. Hij stelt dat cateringbedrijven in de regel de kosten veelal apart aanrekenen. In dat geval moeten zij de kosten die specifiek betrekking hebben op het verschaffen van voeding aanrekenen aan 12 % (bijvoorbeeld de kosten voor de borden en bestek) en deze die specifiek betrekking hebben op het verschaffen van drank aan 21 % (bijvoorbeeld de kosten voor de glazen).

De minister herhaalt dat de kosten die geen betrekking hebben tot de voeding, aan 21 % moeten worden aangerekend.

Rekent u alle kosten in één keer aan, dan kan u volgens de minister de 35/65 regel toepassen, op voorwaarde dat de verschafte spijzen en dranken samen een “all-in” menu vormen met drie of meer gangen. Belangrijk is hier wel dat het all-in menu beantwoordt aan de voorwaarden tot toepassing van de 35/65 regel. Hiervoor verwijzen we terug naar ons eerder artikel.

 

Bron: Vraag nr. 505 van de heer volksvertegenwoordiger Jan Jambon van 16 maart 2010 (N.) aan de minister van Financiën en Beslissing BTW nr. E.T.117.557 dd. 23.12.2009