Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
De kmo-groeisubsidie. Klaar om te internationaliseren of digitaliseren?

De kmo-groeisubsidie. Klaar om te internationaliseren of digitaliseren?

  • On 05/03/2021

Wist u dat uw groei subsidieerbaar is? De kmo-groeisubsidie is een instrument waarmee de Vlaamse overheid kmo’s ondersteunt bij het realiseren van hun groei. U kan tot 50.000 euro subsidie krijgen om advies in te winnen of extra personeel aan te aanwerven. De thematische oproep internationalisering en digitalisering wordt op gang getrapt. 

Een duidelijke beleidskeuze van de  overheid om de economie van de toekomst te creëren. Dit is ook te zien in de kmo-groeisubsidie. Wanneer het groeitraject van uw onderneming aansluit bij één van de onderstaande beleidsprioriteiten kan u een aanvraag indienen.

  • Digitalisering
  • Internationalisering
  • Innovatie
  • Circulair en duurzaam ondernemen

Let op! Het bestaande indiensysteem werd sinds 1 januari 2021 aangepast. Door deze wijziging worden enkel de beste dossiers gesteund. Hou de kosten en overeenkomsten dus wel goed in de hand in de aanloopfase.

De eerste oproep periode loopt van 15 maart 2021 tot 30 april 2021. Enkel projecten rond het thema internationalisering of digitalisering komen in deze periode in aanmerking. Op de website van VLAIO zal vanaf 15 maart 2021 een aanvraagformulier beschikbaar zijn. Om recht te hebben op deze subsidie moet het groeitraject van de onderneming voldoen aan de volgende voorwaarden:

Internationalisering

  1. Ondernemingen die voor het eerst willen exporteren
  2. Ondernemingen die reeds ervaring hebben met export maar nieuwe markten willen betreden.

Let op! Eenmalige opportuniteiten komen niet in aanmerking. De internationalisering moet zorgen voor een economische groei binnen de Vlaamse vestiging en moet voldoende uitdagingen stellen aan de organisatie.

Digitalisering

  1. Ondernemingen die aan maturiteit willen winnen op vlak van digitalisering. Meer specifiek gaat het om bedrijven die willen transformeren naar een datagedreven organisatie via een slim gebruik en beheer van data.
  2. Ondernemingen moeten de uitdagingen en de ambitie omtrent dit groeitraject aantonen. Deze moeten verder reiken dan de gangbare evoluties inzake digitalisering.

Uitgesloten. Trajecten die louter gericht zijn op het verhogen van maturiteit inzake cyberveiligheid, digitale toepassingen zoals ERP, CRM, WMS, digital marketing of marketing automation of het louter omzetten van data op een papieren drager naar een digitale drager komen niet in aanmerking.

Tot 50.000 euro. De steunmaatregel bedraagt een maximaal bedrag van 25.000 euro voor de aanwerving van een strategisch profiel en maximaal 25.000 euro voor het advies van een externe dienstverlener. U kan als ondernemer om de 36 maanden een nieuw dossier indienen.

Meer info. Heeft u vragen rond de internationalisering of digitalisering van uw onderneming? Of wenst u deel te nemen aan deze oproep? REFIBO staat u graag bij met het nodige advies. Contacteer ons op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail  studiedienst@refibo.be.