Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
E-commerce onder strenger toezicht van de fiscus

E-commerce onder strenger toezicht van de fiscus

  • On 10/03/2023

De fiscus wordt geconfronteerd met enorme uitdagingen om BTW-fraude te bestrijden bij grensoverschrijdende e-commerce transacties. Vooral binnen het luik van de digitale dienstverlening worden deze uitdagingen steeds duidelijker, aangezien voor deze transacties geen sprake is van goederen die de douane passeren. Het is vervolgens vanuit dit opzicht dat de EU aan betalingsdienstaanbieders een verplichting oplegt om gegevens bij te houden en door te spelen aan de fiscus.

Betalingsdienstaanbieder

Een nieuwe en bijkomende verplichtingen zal worden opgelegd aan betalingsdienstaanbieders om de transacties van online handelaars bij te houden én door te spelen aan de fiscus. 

Een betalingsdienstaanbieder (Payment Service Provider of PSP) is een rechtspersoon die betalingsdiensten verstrekt en gerechtigd is om zo’n betalingsdiensten aan te bieden. PSP is een begrip die een grote lading diensten dekt, ze bestrijken de volledige betalingsstroom en stellen verkopers in staat om verschillende betaalmethoden te aanvaarden. Denk daarbij aan betalingen met een bankkaart, overschrijvingen, Paypal, Stripe of Adyen.

Betalingen die verlopen via bitcoin en andere cryptomunten zullen evenwel voor de fiscus een “blinde vlek” blijven. Deze, net zoals alle andere virtuele munten, functioneren zonder dat er een uitgevende instelling is en zijn niet onderworpen aan deze reglementering.

Verplichtingen

Concreet zal de betalingsdienstaanbieder gegevens moeten bijhouden en doorgeven aan de fiscus zodat deze controles kunnen uitoefen op leveringen van goederen en diensten zodoende BTW-fraude te bestrijden. Van belang is wel te stellen dat enkel grensoverschrijdende betalingen zullen worden geviseerd. Gegevens zoals de locatie van de betaler en begunstigde spelen dan ook een belangrijke rol bij fraudebestrijding. Meer nog, de verplichting om de gegevens door te geven aan de fiscus geldt enkel wanneer een betaaldienstaanbieder in één kwartaal meer dan 25 grensoverschrijdende betalingen aan dezelfde begunstigde afhandelde.

REFIBO BV beantwoordt graag al uw vragen omtrent dit onderwerp. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.


Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!