Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Het UBO-register: Wees niet nalatig! – Boetes in aantocht

Het UBO-register: Wees niet nalatig! – Boetes in aantocht

  • On 26/09/2021

Het UBO-register werd ingesteld in 2018 door de overheid omwille van haar strijd tegen witwaspraktijken. Iedere vennootschap of vereniging dient het register te hebben ingevuld en dus haar uiteindelijke begunstigden te hebben kenbaar gemaakt. Maar bij deze eenmalige registratie stopt het niet. Jaarlijks dient u deze als bedrijfsleider te updaten en bijkomend is het verplicht een bewijsstuk toe te voegen. Heeft u deze actie nog niet uitgevoerd? Zet dan snel de situatie recht. De jaarlijkse deadline verliep op 31 augustus 2021 en de boetes zijn in aantocht.

Boete. Indien uw UBO-register niet up to date is tegen 31 oktober 2021 mag u zich aan een boete verwachten van minimaal €250.

Documentatieplicht. Binnen de nieuwe wetgeving bent u verplicht een bewijsstuk toe te voegen met betrekking tot de uiteindelijke begunstigden dat ‘adequaat, nauwkeurig en actueel’ is. Ook indien u dus eerder al uw UBO-register in orde bracht, bent u nog steeds verplicht een document toe te voegen, dit geldt zowel voor vennootschappen als voor verenigingen en stichtingen. De bewijsstukken zijn enkel toegankelijk voor de bevoegde administratie en dus niet voor het brede publiek. Dit kan onder meer zijn:

  • Uittreksels uit publicaties in het Belgisch Staatsblad
  • Relevante passages in de statuten
  • Aandeelhoudersovereenkomsten
  • Organigram
  • Identiteitskaarten

Bevestiging. U zal vanaf nu ook elk jaar dienen te bevestigen dat de opgegeven gegevens in het UBO-register nog steeds correct zijn. Met andere woorden, u dient om de 12 maanden de eerder opgenomen informatie te herbevestigen. Heeft u echter wijzigingen gedurende dat jaar binnen de bestuursmandaten of het aandeelhouderschap, dan dient u dit binnen de maand door te geven aan het UBO-register.

Het is daarom nu zeker van belang na te gaan of u uw UBO-register heeft geüpdatet en of u een bewijsstuk heeft toegevoegd. Heeft u bijstand nodig voor deze update of wenst u deze opdracht uit te besteden, neem dan zeker met ons contact op via 09/223.31.54 of via studiedienst@refibo.be.