Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Is elektronisch factureren verplicht? De digitalisering van de BTW voor u in kaart gebracht

Is elektronisch factureren verplicht? De digitalisering van de BTW voor u in kaart gebracht

  • On 30/01/2023

De EU schakelt een versnelling hoger om de BTW-maatregelen aan te passen aan het digitaal tijdperk. Moeten we binnenkort geen BTW-aangifte meer indienen? Lonkt er een verplichting tot elektronisch factureren / e-invoicing? 

Eind december 2022 werd door de Europese Commissie een resem aan nieuwe BTW-maatregelen voorgesteld. Deze maatregelen brachten belangrijke nieuwigheden met zich mee op het vlak EU BTW-registratie en verplichting tot e-invoicing bij intracommunautaire leveringen.

Elektronisch factureren verplicht?

Elke onderneming zal op termijn haar BTW moeten rapporteren op basis van elektronische facturen. Op deze manier zal de BTW in real time worden aangegeven en zal de BTW-aangifte zoals we die vandaag kennen van het Europees toneel verdwijnen.

Voor zuiver nationale handelingen staat het de lidstaten vrij om te beslissen om al dan niet de EU verplichting tot e-invoicing toe te passen. De Belgische overheid heeft echter al aangegeven ook oren te hebben naar realtime BTW-rapportering. Eind 2021 gaf de minister van Financiën reeds aan dat elektronisch factureren een belangrijk aspect wordt in de strijd tegen belastingontduiking.

Belangrijk: Een elektronische factuur is een digitaal gestructureerd document, zodat alle gegevens op een vaste plaats zijn terug te vinden. Een factuur opstellen in Word of Excel om deze vervolgens op te slaan in PDF zal definitief tot het verleden behoren. Om dergelijke elektronische facturen op te maken zult u gebruik moeten maken van een systeem die automatisch uw facturen naar een wettige digitale factuur vertaalt.

De  verplichting tot elektronisch factureren zal ongetwijfeld heel wat stof doen opwaaien. Bepaalde sectoren zoals de ambulante handel, antiek, ambachtslieden etc. waar de digitalisering uiterst beperkt is op dit ogenblik, zullen in een recordtempo de digitaliseringstrein moeten bijbenen.

Deze digitalisering zal gefaseerd doorgevoerd worden, met als absolute deadline het jaar 2028. Om deze deadline te halen zal er ongetwijfeld een grote inspanning geleverd moeten worden door de ondernemers, de accountants en de overheid.

De overheid staat een grote uitdaging te wachten om dit digitaliseringsproces in goede banen te leiden.  U staat er echter niet alleen voor: Bij de beslissing om elektronisch te factureren gaat u beter niet over één nacht ijs. Zo kan uw accountant de rol als sparringpartner opnemen om de digitalisering binnen uw onderneming te begeleiden aan de hand van de nodige praktijkervaring en inzicht in de operationele en financiële processen.

In de stroom van digitale en innovatieve transformatie investeert REFIBO reeds geruime tijd in digitalisering. Advies gewenst of vragen omtrent e-invoicing? Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.


Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!