Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Kasgeldfraude: de harde aanpak

Kasgeldfraude: de harde aanpak

  • On 20/04/2007

Kasgeldfraude, het gerecht stond er jaren machteloos tegenover. Sinds de veroordeling van de topman van het adviesbureau Quintessence op 19 april 2007 is hier echter verandering in gekomen. Het is namelijk de eerste keer dat een Belgische topman veroordeeld wordt wegens het verkopen van een kasgeldfirma. Er waren volgens het gerecht voldoende aanwijzingen dat er bedrieglijk opzet in het spel was.

Wat is een kasgeldfirma? Een kasgeldfirma is een firma waarvan alle activa verkocht zijn en dus enkel geld in de kas bezit. Dergelijke firma kan nog verkocht worden. Er moet enkel belasting betaald worden op een eventuele meerwaarde. Nu zijn er verschillende gevallen geweest waarin de koper met het kasgeld verdween en nooit de verschuldigde belastingen betaalde. Dit noemt men dus kasgeldfraude.

Men weze gewaarschuwd. Met de uitspraak van de Antwerpse strafrechtbank op 19 april kan nu werk gemaakt worden van enkele andere grote kasgeldfraudezaken. Zo staan onder andere Umicore, Douwe Egberts, Wouter Vandenhaute (Woestijnvis) en Hugo Van Praag vol ongeduld te wachten op hun vonnis. De straf kan fameus oplopen: de topman van Quintessence, Van Beirendonck, krijgt 10 maanden cel en moet een deel van de 2,62 miljoen euro verbeurdverklaring ophoesten. Hij is wel in beroep gegaan tegen de beslissing.