Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Mag de economische inspectie uw boekhouding meenemen?

Mag de economische inspectie uw boekhouding meenemen?

 • On 30/09/2022

Het is een kwestie van tijd tot u als ondernemer af te rekenen krijgt met een bezoekje van één of andere controle dienst. Elke overheidsdienst beschikt over controleurs en inspecteurs die toekijken op de naleving van diverse wettelijke voorschriften. 

De taken van de economische inspectie

De meeste ondernemers zijn vertrouwd met inspectiediensten zoals de sociale inspectie, de BTW controle of de RVA-inspectie. Maar wist u dat ook de economische inspectie u een bezoekje kan brengen? Deze dienst heeft heel uiteenlopende taken en kan bijvoorbeeld controles uitoefenen op de naleving van de anti-witwaswet, oneerlijke handelspraktijken, consumentenwetgeving, eerlijke concurrentie en economische fraude. Wanneer er een inbreuk wordt vastgesteld riskeert u naast een boete ook dat uw bedrijf verzegeld wordt of dat bepaalde goederen in beslag genomen worden.

Hoe verloopt zo’n controle?

Naast de zeer uiteenlopende taken van de FOD economie hebben hun inspecteurs ook zeer vergaande bevoegdheden. Om de controle uit te oefenen mogen de inspecteurs van de FOD economie tijdens de openings-of werkuren langskomen en zich laten toegang verschaffen tot alle plaatsen/vervoersmiddelen van de onderneming. Daarbij mogen ze alle informatie inzamelen die ze noodzakelijk achten voor de controle. Om die informatie te verzamelen mogen zij bijvoorbeeld:

 • Personeel of de leidinggevende ondervragen;
 • Kisten of verpakkingen openen;
 • Documenten, computerbestanden of de boekhouding meenemen tegen afgifte van een ontvangstbewijs;
 • Een inventaris opmaken van producten;
 • Monsters nemen of testen uitvoeren op producten;
 • Mysterie-shoppers inzetten;
 • Beeldmateriaal maken of opvragen en geluidsopnames maken.

De inspecteurs kunnen daarbij vergezeld worden door politieagenten of andere inspectiediensten.

Wat zijn je rechten tijdens de controle?

 • Tussen 5 uur en 21 uur kunt u zich niet verzetten tegen een controle.
 • U hebt het recht om de identiteit van de controleur/inspecteur te weten en te vragen om zich te legitimeren.
 • U mag vragen stellen aan de controleur/inspecteur.
 • U mag bijstand vragen van een advocaat en vragen om opmerkingen en/of verklaringen te noteren op het proces-verbaal.

Geen reden tot paniek

Indien u niets te verbergen hebt zeker geen reden tot paniek. Wanneer het gaat om een aangekondigde inspectie is het raadzaam om goed voorbereid te zijn. Zo kunt u zonder onnodige stress de controleurs te woord staan. U kunt zodoende vragen aan de dienst die een controle heeft aangekondigd om de vragen alvast met u mee te delen. 

Bij een onaangekondigde controle geven we graag de volgende gouden raad mee: wees vriendelijk maar voorzichtig. Wanneer inspecteurs komen aankloppen is het verstandig om steeds te vragen zich te legitimeren. Zo vermijdt u om valse controleurs toegang te geven tot gevoelige informatie over uw onderneming!

Bij twijfel is het raadzaam om te bellen naar de politie of naar de FOD economie.

Hebt u vragen over de financiële en boekhoudkundige verplichtingen die u als ondernemer dient te voldoen? REFIBO staat voor u klaar, aarzel niet om ons te contacteren op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.