Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Nieuw in januari: stijgt de kilometervergoeding ook voor u?

Nieuw in januari: stijgt de kilometervergoeding ook voor u?

  • On 20/01/2023

Vanaf 1 januari is er opnieuw een indexaanpassing doorgevoerd voor de forfaitaire kilometervergoeding bij professionele verplaatsingen per personenwagen, motorfiets of bromfiets. Zo zal onder andere de forfaitaire kilometervergoeding stijgen en de maximale vergoeding voor binnenlandse dienstreizen. 

Modaliteiten. De kilometervergoeding is zowel van toepassing voor werknemers als voor bedrijfsleiders. U kan ervoor kiezen om de vergoeding vast te stellen aan de hand van het juiste bedrag door middel van stukken aangeleverd door de werknemer of voor een forfaitair bedrag per kilometer. Aangezien het hier om een compensatie van kosten gaat, is deze vergoeding niet onderworpen aan RSZ-bijdragen of belastingen.

Forfaitair bedrag. De sterke prijsstijgingen die de inflatie teweegbrengt hebben ertoe geleid dat de overheid naar de toekomst toe geen jaarlijkse indexatie meer zal doorvoeren, maar het bedrag per kwartaal indexeert . Voor de periode vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2023 stijgt de forfaitaire vergoeding opnieuw. Werknemers die met de eigen wagen zich verplaatsen voor professionele doeleinden kunnen voortaan een maximale forfaitaire vergoeding krijgen van 0.4259 euro per kilometer. 

Ook gestegen voor binnenlandse dienstreizen. Naast de indexaanpassing voor de forfaitaire kilometervergoeding stijgt ook het maximumforfaits voor de vergoeding van binnenlandse dienstreizen. Zo wordt de dagvergoeding opgetrokken naar 19.99 euro per dag en stijgt het forfait voor huisvestingskosten tot 149.99 euro per nacht.

Aftrekbaarheid. Bovendien is de belastingvrije kilometervergoeding voor de werkgever of de vennootschap aftrekbaar onder autokosten. Voor een motor- of bromfiets is dit volledig aftrekbaar in tegenstelling tot de personenwagen.

REFIBO BV beantwoordt graag al uw vragen omtrent dit onderwerp. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.


Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!