Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Ruil de paaseieren in voor een sport- en cultuurcheque

Ruil de paaseieren in voor een sport- en cultuurcheque

 • On 05/04/2017

U kunt uw werknemers in de watten leggen op een fiscaal voordelige manier. Vooraleer u uw voorraad paaseieren inslaat, overlopen we graag uw mogelijkheden.  

Relatiegeschenk. Als werkgever sinterklaas of kerstman spelen wordt enorm geapprecieerd op de werkvloer. Wist u ook dat u dit op een fiscaal voordelige manier kunt doen? Indien u al uw personeelsleden in de watten legt met een presentje in natura of met een cadeaubon ter waarde van maximaal € 35 zijn deze geschenken voor 50 % aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Indien de waarde van de cheque het bedrag van € 50 (excl. btw) niet overschrijdt, kan de btw ook ingebracht worden. De werknemer hoeft hier evenmin sociale bijdragen op te betalen [1].

Let op. Indien de voorwaarden niet worden nageleefd, zal het geschenk toch volledig belast worden als loon.

Pasen. Helaas gelden bovenstaande voorwaarden slechts voor een beperkt aantal gelegenheden. Zo valt de paasklok buiten beschouwing. Het is met andere woorden niet mogelijk om paaseitjes uit te delen op een fiscaal interessante manier.

Sport- en cultuurcheques als alternatief? Om toch een voordeel toe te kennen en tevens de work-life balance op een positieve manier te stimuleren, is het mogelijk om sport- en cultuurcheques uit te reiken. Op deze manier kan u als werkgever zorg dragen voor de fysieke en mentale fitheid van uw medewerkers. Deze gift zorgt voor een gemotiveerd en dynamisch team.

Sociaal vrijgesteld. In principe moet elke (on)rechtstreekse tegenprestatie in het kader van een betrekking in hoofde van de werknemer beschouwd worden als loon waarop bedrijfsvoorheffing en belasting moet ingehouden worden.

Bij wijze van uitzondering is in hoofde van de werknemer de sport- en cultuurcheque vrijgesteld van sociale bijdragen. De cheque is met andere woorden een vrijgesteld sociaal voordeel.

Voorwaarden. De cheque is sociaal vrijgesteld indien hij:

 • toegekend is via een cao of (een addendum bij) een individuele overeenkomst aan alle of voor één of meer categorieën van werknemers;
 • uitgeschreven is op naam van de werknemer;
 • geldig is voor 15 maanden (1/7-30/9);
 • een maximale waarde van € 100/jaar heeft;
 • niet in geld omwisselbaar is;
 • niet ter vervanging van loon wordt uitgegeven.

Voor welke activiteiten? De sport- en cultuurcheque biedt de werknemer toegang tot meer dan 5 500 sportieve, culturele en familiale activiteiten in België. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tickets voor de Handelsbeurs, KAA Gent, Planckendael, Dranouter, het S.M.A.K. of een abonnement bij Healthcity. Kortom, voor ieder wat wils.

De cheque kan globaal ingezet worden voor:

 • een abonnement en lidmaatschapskosten (fitnesszalen, voetbalmatchen, theater- en operatickets, etc.);
 • huur van sportterreinen (skipistes, bowlingbanen, tennisterreinen, etc.);
 • sportstages voor kinderen (BLOSO, circusschool, sportkampen, etc.);
 • ingangstickets voor sportieve activiteiten (gemeentelijk zwembad, yogacursussen, gevechtssporten, etc.);
 • ingangstickets voor culturele evenementen (festivals, exposities, concerten, filmfestivals, etc.);
 • ingangstickets voor musea, theater, culturele bioscopen, culturele centra, etc.;
 • ingangstickets voor themaparken (dierenparken, historische sites, etc.).

Keuze. Indien u als werkgever graag uw medewerkers tijdens het jaar verwent, en dit op een gunstige wijze, heeft u de keuze om te wachten tot de eindejaarsperiode, de verjaardag van de werknemer, etc. of gewoonweg een cultuur- en sportcheque toe te kennen.

Refibo BVBA. Lees meer over de mogelijk in te brengen relatiegeschenken en sociale voordelen in de REFIBO-lijst van aftrekbare kosten op onze website.


Bronnen:

REFIBO lijst aftrekbare kosten.

Koninklijk besluit van 30 juni 2006 tot invoeging van een artikel 19ter in het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders.

[1] Artikel 38, §1, 11° WIB 92.