Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Vademecum van de bestuurder

Vademecum van de bestuurder

  • On 05/10/2007

Gezien de functie van bestuurder alsmaar verder professionaliseert, stijgt ook de nood aan een goede begeleiding van bestuurders. Teneinde bestuurders een concreet houvast aan te bieden bij de uitoefening van hun functie, heeft het Belgian Governance Institute (BGI) in 2007 een ‘Vademecum van de bestuurder’ uitgegeven.

De focus ligt daarbij op alles wat een bestuurder moet weten vooraleer een mandaat te aanvaarden, tijdens de uitoefening van een mandaat of bij beëindiging ervan.

De volgende onderwerpen komen onder meer aan bod: hoe worden bestuurders aangetrokken, welke toegevoegde waarde hebben onafhankelijke bestuurders, welke stappen dien ik te doorlopen vooraleer een mandaat te aanvaarden, welke zijn mijn rechten en plichten, hoe staat het met mijn aansprakelijkheid, welk sociaal en fiscaal statuut hebben bestuurders, welke vergoeding staat daar tegenover, hoe dient men de specifieke rol van de voorzitter van de Raad van Bestuur en de gedelegeerd bestuurder in te vullen, welke informatie dien ik als bestuurder te ontvangen, hoe moet ik omgaan met belangenconflicten binnen de Raad van Bestuur, hoe zit het met de evaluatie van de Raad van Bestuur en wat als mijn mandaat ten einde loopt?

“Ik ben ervan overtuigd”, stelt BGI-voorzitter Maurice Lippens “dat het Vademecum een zeer belangrijk instrument is in de verdere stimulering van deugdelijk bestuur.” Prof. dr. Lutgart Van den Berghe vult hierbij aan dat “een dergelijke publicatie uitstekend past binnen de missie van het BGI, namelijk het sensibiliseren, maar ook stimuleren en begeleiden van (de implementatie van) deugdelijk bestuur en dit in al zijn dimensies en voor elk soort instelling.”

Het is bovenal de bedoeling dat dit Vademecum een praktisch en vlot leesbaar instrument wordt. Naast heel wat inhoudelijke bijdragen van vooraanstaande experten, werden ook diverse praktijkgetuigenissen van bestuurders opgenomen. Daarnaast bevat dit boek ook een aantal checklists die het tot een handig naslagwerk voor elke bestuurder maken. Het boek kost 50 euro.

Meer info