Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Verlaagd btw-tarief voor electriciteit

Verlaagd btw-tarief voor electriciteit

  • On 02/06/2014

Het bedrag van uw privé- elektriciteitsfactuur zal vanaf april 2014 een pak lager uitvallen. Het btw- tarief van toepassing op leveringen van elektriciteit voor eigen huishoudelijk gebruik daalt namelijk van 21% naar 6%. Kan u ook genieten van dit verlaagd btw-tarief en wat hoeft u hiervoor te doen?

Voor wie? Niet iedereen heeft recht op de btw-verlaging. Alleen de huishoudelijke afnemers van elektriciteit kunnen genieten van dit verlaagd btw-tarief. U bent een huishoudelijke afnemer indien u een particulier bent die een residentieel contract heeft afgesloten met uw elektriciteitsleverancier, dit impliceert dat uw contract geen vermelding maakt van het ondernemingsnummer indien u als afnemer er één zou hebben. Indien u een zelfstandige bent die een professioneel contract heeft afgesloten, zal u nog steeds onderworpen zijn aan het normale btw-tarief van 21%. Ook vennootschappen, vzw’s en andere rechtspersonen blijven 21% btw betalen.

Tip. Indien u slechts een klein gedeelte van uw privé- woning gebruikt voor uw zelfstandige activiteit is het aangewezen eens na te rekenen of het niet voordeliger is een residentieel elektriciteitscontract af te sluiten waardoor u kan genieten van 6% btw op uw elektriciteit . U kan dan wel de btw op uw elektriciteitsfactuur niet meer terugvorderen via uw periodieke btw- aangifte, echter kan u wel nog steeds uw elektriciteitskosten voor het beroepsgedeelte in kosten brengen inclusief het gedeelte van de btw hierop.

Volledige factuur. Het verlaagde btw-tarief wordt toegepast op alle componenten van uw elektriciteitsfactuur die betrekking hebben op de levering van elektriciteit. Dit betekent dat het verlaagde tarief geldt voor de energiekost en tevens voor de nettarieven, taksen, toeslagen en heffingen.

Gemengd elektriciteitsverbruik. Indien u deels elektriciteit verbruikt voor uw zaak en deels privé dan dient u na te kijken welk soort contract u hebt afgesloten met uw leverancier. Enkel indien u een residentieel contract hebt afgesloten kan u genieten van het verlaagd tarief. Hebt u een professioneel contract dan blijft u onderworpen aan het btw-tarief van 21%.

Te ondernemen stappen. U hoeft niets te doen om te kunnen genieten van dit verlaagd btw-tarief indien u een residentieel contract heeft. Uw elektriciteitsleverancier zal namelijk vanaf 1 april 2014 automatisch het btw-tarief van 6% toepassen op uw verbruik. Ook de meterstand op 1 april dient u niet door te geven. Uw leverancier zal zelf de opsplitsing maken tussen het verbruik vóór 1 april 2014 en vanaf 1 april 2014 aan de hand van standaard verbruiksprofielen.

Voorschot. Op uw voorschotfactuur van maart 2014 werd nog 21% btw aangerekend, terwijl dit voorschot betrekking heeft op uw verbruik van april 2014. Dit is geen fout van uw elektriciteitsleverancier maar een maatregel van praktische aard. Alle voorschotfacturen gedateerd tot en met 31 maart 2014 worden nog belast met toepassing van het btw-tarief van 21%. Aan de hand van uw afrekenings- of slotfactuur wordt dit echter gecorrigeerd, waardoor uw verbruik van voor 1 april 2014 belast wordt aan 21% en uw verbruik erna aan 6% btw.

Opgelet! Het verlaagd btw-tarief is niet van toepassing op aardgas. Het normale tarief van 21% blijft hiervoor gelden.