Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Bedrog = geen aftrekbare kost

Bedrog = geen aftrekbare kost

  • On 18/12/2007

Jammer voor de oplichters onder onze trouwe lezers, maar bedrog is wel degelijk niét aftrekbaar. Dat bevestigde het Hof van Beroep van Antwerpen op 17 april 2007.

Het betrof de volgende kwestie. Een tussenpersoon bij een onroerend-goedtransactie had de verkoper opgelicht om een hoger commissieloon te kunnen opstrijken. De verkoper heeft het bedrog echter kunnen aantonen en heeft ongeveer €30.000 teruggevorderd van de tussenpersoon. De tussenpersoon heeft op zijn beurt geprobeerd om deze terugbetaling als beroepskost af te trekken. De fiscus, en in tweede instantie dus het Hof van Beroep van Antwerpen, kon hier echter niet mee lachen.

Wie zijn wij om deze uitspraak in vraag te stellen? Toch is het standpunt van de oplichter nog niet zo absurd, zoals in Trends wordt duidelijk gemaakt. De belastingwetten kennen in theorie namelijk geen moraliteit. Alle inkomsten – ook de inkomsten die voortvloeien uit ongeoorloofde activiteiten – zijn onderworpen aan de inkomstenbelasting. Als men aan de inkomstenzijde geen moraliteit kent, dan kan de moraliteit evenmin een bezwaar zijn aan de uitgavenzijde.

 

Bron: Trends.