Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Betaalde registratierechten meeneembaar: zegen of vloek?

Betaalde registratierechten meeneembaar: zegen of vloek?

  • On 26/04/2013

Even recapituleren. Tot 1 januari 2011 moest op de aankoop van grond steeds registratierechten betaald worden. De bijhorende aankoop van een gebouw op deze grond was echter meestal aan de btw onderworpen. Het Europees Hof van Justitie vond dit niet kunnen en oordeelde dat ‘iemand die met toepassing van de btw een gebouw en bijhorend terrein overdraagt -voor de toepassing van de btw- één handeling verricht’. De Belgische wetgeving werd hieraan aangepast en voortaan moet er zowel op een nieuw gebouw als op het bijhorend terrein btw betaald moeten worden.

Nu geldt er in het Vlaams Gewest een regeling dit stelt dat wie een woning verkoopt en binnen de twee jaar een andere woning koopt, de registratierechten van de eerste woning kan aftrekken van de registratierechten bij de aankoop van de volgende woning. Niet iedereen betaald echter nog registratierechten op deze tweede woning (A2), omdat de aankoop vaak volledig onderworpen wordt aan de btw.

De meeneembaarheid is niet van toepassing wanneer bij de aankoop van een nieuwe woning geen registratierechten verschuldigd zijn (omdat zowel op de grondwaarde als op de waarde van de gebouwen de btw verschuldigd is) is.  De op uw ‘oude’ woning-hoofdverblijfplaats (A1) betaalde rechten kunnen evenwel meegenomen worden naar een eventuele volgende aankoop (A3). De op de ‘oude’ woning-hoofdverblijfplaats (A1) betaalde registratierechten kunnen nooit in mindering worden gebracht van de btw verschuldigd bij de aankoop van een nieuwbouwwoning (A2).

 

Bron: Belastingportaal Vlaanderen