Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Digitale investeringen worden fiscaal beloond

Digitale investeringen worden fiscaal beloond

  • On 06/01/2016

U koopt een betaalterminal aan, u bouwt uw eigen webshop, u factureert elektronisch? REFIBO wil u, als potentiële investeerder, op de hoogte brengen van een interessant voordeel. U mag 13,5 % van het investeringsbedrag aftrekken van uw belastbare winst. Uw investeringsbeslissingen hebben al een voordelige uitwerking vanaf het aanslagjaar 2016.

Doel. Het doel is om digitalisering van commerciële transacties en cybersecurity te ondersteunen bij kmo’s. Op die manier kunnen strategische doelstellingen in een breder economisch beleid worden bereikt. België kan hierdoor bijbenen met andere Europese landen en ze zelfs trachten te overstijgen.

Concreet. 13,5 % van het geïnvesteerde bedrag mag fiscaal in mindering worden gebracht van uw belastbare winst [1].

Voorwerp investeringsaftrek. Uw investeringen moeten gebeuren in de digitale context [2]. Zo geldt de aftrek voor investeringen in software en hardware:

  •          die elektronische betalingen vergemakkelijken;
  •          voor elektronische facturatie, handtekening of archivering (vb. scanner);
  •          voor de beveiliging van informatie, netwerken en ICT installaties;
  •          voor ICT-beveiligingssystemen;
  •          voor een veiliger beheer van de door de onderneming verzamelde persoonsgegevens.

Ook alle aanvullende investeringen die nuttig blijken om bovenstaande punten te verwezenlijken, komen in aanmerking. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de ontwikkeling van software en systemen voor “interfacing” (bv. een systeem dat uw facturen koppelt aan uw boekhoudpakket).

Factuur als bewijs. Om de conformiteit van de aangekochte goederen of diensten te garanderen, moet de categorie van de investering vermeld worden op de factuur. Aanvullend dient verplicht een eenvoudige formule te worden opgenomen. Deze kan u terugvinden in de bijlage van het KB [3].

Voordelen e-commerce. Iedereen is gebaat bij online transacties. Webshops bieden vaak lagere prijzen aan, de consument kan op elk moment van de dag bestellen en dikwijls wordt het product de volgende dag reeds geleverd. De ondernemer ondervindt ook voordeel door online transacties. De omzet kan aanzienlijk toenemen door de aantrek van een geografisch wijder verspreid publiek en dus nieuwe afnemers.

Het aantal onlineshoppers en hun aankoopfrequentie blijft bovendien ook stijgen. De stijging geldt voor alle soorten diensten en producten.

Voordelen e-factuur. De redenen waarom de e-factuur de voorkeur kan genieten in hoofde van de consument zijn het gebruiksgemak, de milieuvriendelijkheid, de traceerbaarheid en de veiligheid van de betaaltransacties. In hoofde van de ondernemingen identificeren we ook diverse voordelen: e-facturatie leidt tot administratieve vereenvoudiging, kostenbesparing en gebruiksgemak. Een e-mail is kosteloos, bespaart veel tijd en plaats en kan eenvoudig aan alle belanghebbende personen in kopie worden doorgestuurd. Een elektronische factuur kan door enkele kliks worden goedgekeurd en betaald. Bovendien slinkt de kans op het maken van fouten en de betaling verloopt veiliger.

Retroactief. De nieuwe investeringsaftrek geldt retroactief vanaf 1 januari 2015. Indien u als handelaar reeds eerder geïnvesteerd heeft, komt uw investering met andere woorden in aanmerking voor de extra aftrek. Aangezien de verplichte technische vermeldingen nog niet op die facturen staan, dient u een extra bijlage te vragen aan de betreffende leverancier.

Reden tegemoetkoming. Ondanks de digitale opmars heeft slechts 1 van de 3 Belgische ondernemers de stap gewaagd naar een online winkel. Het eerder beperkte aantal Belgische webshops werkt buitenlandse bestellingen in de hand. Eind 2015 bestelden 42 % van de 60 % Belgische online-shoppers op buitenlandse sites. Belgen willen in eigen land shoppen, maar bij gebrek aan voldoende lokale webwinkels spendeerden ze miljarden euro’s in buitenlandse webshops. De Belgische economie verliest hierdoor een groot bedrag.

Het is aangewezen dat de Belgische ondernemer zo spoedig als mogelijk aan een opmars begint binnen de e-commerce markt. Via externe partners kan hulp worden gezocht bij het uitdenken en uitwerken van e-strategie [4], bij de bouw van de webshop en het promoten van de website.

In het kader van de digitalisering is het ook meer en meer gebruikelijk om een factuur virtueel te verzenden en ontvangen. We evolueren stilaan naar een tijdperk waar de e-factuur de norm wordt.

Conclusie. Om uw zaak bloeiende te houden, dient u als ondernemer “mee te zijn” met nieuwe trends en er niet achteraan te hollen.


Bronnen:
[1] Programmawet van 10 augustus 2015.
[2] KB van 2 december 2015 tot wijziging van het KB/WIB 92 wat de investeringsaftrek voor digitale investeringen betreft.
[3] Bijlage bij het KB van 2 december 2015 tot wijziging van het KB/WIB 92 wat de investeringsaftrek voor digitale investeringen betreft.
[4] Indien u meer te weten wilt komen over e-commerce en e-facturatie raden wij u boek 7 “Kennis delen als fitte investering” van onze boekenreeks “Meer dan Cijfers en Letters” aan. U kan dit eenvoudig bestellen via http://refibo.be/boeken