Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Financiële steun voor de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten

Financiële steun voor de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten

  • On 30/01/2014

Innovatie wordt algemeen beschouwd als een belangrijke stuwende kracht achter economische groei. Om dit te bekomen werd vooropgesteld dat 3% van het BNP dient gespendeerd te worden aan Onderzoek en Ontwikkeling (Lissabon-strategie). In 2011 bedroeg dit voor Vlaanderen 2,69% . Vanuit de overheid worden allerlei initiatieven genomen om deze doelstelling te behalen. En die initiatieven zijn er heus niet enkel voor grote ondernemingen. Er is specifieke aandacht en ondersteuning weggelegd voor KMO’’s!

KMO-portefeuille: een eenvoudige start
De KMO-portefeuille is voor de meeste bedrijven gekend voor het bekomen van financiële steun voor advies, opleidingen en dergelijke. Nochtans bestaat er binnen de KMO-portefeuille de pijler ‘’Technologieverkenning’’. U kan als KMO 75% steun krijgen als u een kortlopend technologisch onderzoek laten uitvoeren door een erkende dienstverlener (universiteit, hogeschool, kennisinstelling). Die steun gaat tot € 10 000 per jaar. Op die manier kan u bijvoorbeeld een voedingsproduct laten testen op zijn houdbaarheid of een simulatie laten uitvoeren van een mechanisch onderdeel dat u ontwikkeld hebt. De aanvraag is vrij éénvoudig en gebeurt grotendeels online.

IWT-steun: zowel voor grote als kleine ondernemingen
Staat u als bedrijf al een stap verder en wilt u een vernieuwend product of dienst ontwikkelen, waarmee u met uw bedrijf groei kan realiseren? Dan kan u gebruik maken van de IWT-subsidies. Op basis van een plan van aanpak wordt een begroting opgesteld, waarop u als bedrijf tussen de 25% en de 50% steun kan ontvangen. KMO’’s krijgen daarbovenop nog tot 10% extra steun via het KMO-programma. Ontwikkeling van nieuwe laagcalorische voedingsproducten, luchtverdeelsystemen, softwaretoepassingen, brandwerende kledij, … het zijn slechts enkele voorbeelden van ontwikkelingen die in het verleden reeds gesteund werden. Voor grote ondernemingen bestaat het O&O-programma en sinds vorig jaar ook een light-versie, het Sprint-programma. Voor het opstellen van een steunaanvraag kan u beroep doen op de ondersteuning van het Innovatiecentrum.

En dat is nog niet alles … ook de federale overheid helpt
Wat vaak vergeten wordt, is dat bedrijven zonder enige specifieke aanvraag reeds op heel wat financiële steun van de overheid kunnen rekenen. Zo is er de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor de tewerkstelling van technologisch hooggeschoolden die binnen een bedrijf een belangrijk deel van hun tijd aan onderzoek en ontwikkeling spenderen. Of er is de belastingvrijstelling voor octrooi-inkomsten. Ook investeringen die vereist zijn om aan onderzoek en ontwikkeling te doen kunnen fiscaal worden afgetrokken.

Korte samenvatting van Vlaamse maatregelen

Maatregel    Steun-% Max. steun
KMO-portefeuille (Agentschap Ondernemen)    
Technologieverkenning    75% € 10 000
KMO-programma (IWT)    
KMO-haalbaarheidsstudie 50% € 25 000
KMO-innovatieproject 35%(MO)
45%(KO)
€ 250 000
Sprint-programma (IWT)
(voor grote ondernemingen)
25%  
O&O-programma (IWT)
(grote ondernemingen & KMO’’s)
   
Onderzoek & Ontwikkelingsprojecten 25 tot 50% € 3 000 000
Portfolio van haalbaarheidsstudies 50% € 300 000

Afhankelijk van het programma zijn er nog extra maatregelen. Voor de eenvoud zijn deze in deze tabel weggelaten.

Wenst u meer info of ondersteuning …
Door al deze maatregelen wordt de stap voor bedrijven en in het bijzonder KMO’’s om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en op de markt te zetten aangemoedigd. Toegegeven, niet elke onderneming is op de hoogte van deze maatregelen. Daarom organiseert het Innovatiecentrum, met de steun van Voka, UNIZO, IWT en AO op 25 februari 2014 (17u45) een praktische rondleiding in de wereld van innovatiesubsidies. Dit event is bedoeld voor zaakvoerders, financieel-, en innovatieverantwoordelijken.

Inschrijven kan via http://www.innovatiecentrum.be/agenda/20140225-funding-at-work-welke-financiele-voordelen-heeft-2014-voor-jou-in-petto.html


Bronnen:
IWT
Innovatiecentrum
Agentschap Ondernemen
Econoom