Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Gevolg van boeking kapitaalsubsidies op de notionele interestaftrek

Gevolg van boeking kapitaalsubsidies op de notionele interestaftrek

  • On 14/09/2009

In verschillende gevallen kan uw vennootschap kapitaalsubsidies ontvangen van de gewesten, die bovendien fiscaal vrijgesteld zijn. Denk maar aan de gewestelijke groeipremie en de ecologiepremie.

De boekhoudkundige regels stellen echter wel dat de subsidies niet in één keer mogen worden opgenomen in het resultaat van de onderneming. In plaats daarvan moeten ze geleidelijk aan in het resultaat worden opgenomen, volgens het afschrijvingsritme van de investering waarvoor u de subsidie ontvangt.

Er zijn echter veel ondernemers die de subsidies in 1 keer hebben opgenomen in het resultaat. Hierdoor stijgt het eigen vermogen van de vennootschap, en daarop wordt immers de notionele interestaftrek berekend. Zo ontstonden er uiteraard discussies met de fiscus.

De fiscus heeft nu een duidelijk standpunt ingenomen in dergelijke gevallen. Indien u uw kapitaalsubsidies in één keer in uw resultaat opneemt, zal u daarvoor niet worden gestraft. Daarentegen zal de notionele interestaftrek wel worden berekend alsof u de boekhoudregels heeft nageleefd, en de subsidies dus geleidelijk aan in het resultaat van de onderneming heeft opgenomen.

U kan dus, zonder sanctie, de kapitaalsubsidies in één keer volledig opnemen in uw resultaat. Voor de berekening van de notionele interestaftrek mag u echter geen rekening houden met de te veel geboekte subsidies. De notionele interestaftrek wordt dus toch berekend alsof u de subsidies toch geleidelijk aan in uw resultaat zou hebben opgenomen.

 

Bron: Circulaire Ci.RH. 421/597.225