Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Moet iedereen meehelpen aan een boekenonderzoek door de fiscus?

Moet iedereen meehelpen aan een boekenonderzoek door de fiscus?

  • On 14/09/2009

Als u niet aanwezig bent, moeten uw familieleden of werknemers dan meewerken aan een boekenonderzoek door de fiscus en zodoende de cijfers van uw bedrijf vrijgeven? Volgens het Hof van Beroep te Antwerpen moet dit enkel als deze familieleden of werknemers van u een volmacht hebben gekregen om u te vertegenwoordigen tegenover de fiscus.

De feiten waren de volgende. De fiscus wenste een onderzoek ter plaatse uit te voeren in een tankstation uitgebaat door een belastingplichtige. De belastingplichtige was echter niet aanwezig. Zijn zoon, die werknemer was in het tankstation, was er echter wel. De zoon wou echter niet meewerken aan het onderzoek ter plaatse en heeft zo onder andere geweigerd de computergegevens vrij te geven waaruit de omzet van de onderneming bleek. De fiscus heeft vervolgens een aanslag van ambtswege gevestigd.

Het Hof van Beroep te Antwerpen was het echter niet eens met het standpunt van de fiscus. Enkel de belastingplichtige of zijn gevolmachtigde zijn verplicht mee te werken aan een boekenonderzoek of een onderzoek ter plaatse.

 

Bron: Arrest van 31 maart 2009 van het Hof van Beroep te Antwerpen