Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Goed nieuws voor startende ondernemers

Goed nieuws voor startende ondernemers

  • On 05/10/2011

In 2012 één op 82 actieve ondernemingen in België failliet. Opvallend is dat ruim een derde van deze faillissementen op naam staat van bedrijven jonger dan vijf jaar. De starters doen het op zijn zachtst gezegd niet zo goed in ons land. Een grondigere voorbereiding verhoogt nochtans de slaagkansen van een startende ondernemer.

Maar hoe kan u zich op een degelijke manier voorbereiden wanneer u geen ervaring hebt op ondernemersvlak en u dus niet weet wat de ‘kritische succesfactoren’ zijn en wat de valkuilen? Het antwoord is heel eenvoudig: raad vragen aan ondernemers met ervaring!

Ook de minister-president en minister van economie Kris Peeters is overtuigd van het nut van een grondige voorbereiding van startende ondernemers. Daarom lanceerde hij een initiatief waarbij iedere startende ondernemer één keer een businessplan kan onderwerpen aan een haalbaarheidsstudie. Deze haalbaarheidsstudies kunnen worden uitgevoerd bij Unizo en dat voor slechts € 100, inclusief tips en advies.

Bent u een vrouwelijke, allochtone, oudere,… kandidaat-starter dan kan u bovenop de haalbaarheidsstudie ook een traject doorlopen dat specifiek gericht is op uw doelgroep. Markant en Unizo hebben een traject opgesteld gefocust op vrouwelijke kandidaat-starters. Bij de vzw Neos zullen ze zich bezighouden met startende 50-plussers, terwijl de organisaties Stebo en Gusto allochtonen zullen begeleiden bij de opstart van hun eigen ondernemingen. Personen met een arbeidshandicap of een medische beperking kunnen dan weer terecht bij de vzw GTB. Als laatste werd ook een traject opgesteld voor zogenaamde ‘high potentials’. Via het project Bryo (‘Bright en Young’) van Voka zullen de ‘high potentials’ samengebracht worden met wetenschappers in de opstart van hun onderneming.