Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Hoe kiest u een boekhouder?

Hoe kiest u een boekhouder?

  • On 08/07/2015

U zoekt een boekhouder én een collega-ondernemer voor uw bedrijf, maar hoe start u die zoektocht? Welke eigenschappen dient u in de gaten te houden? Houd rekening met zowel professionele als persoonlijke aspecten van uw boekhouder: kies niet de eerste de beste!

Ieder bedrijf heeft er alle belang bij een goede boekhouder te kiezen. Uiteraard is het geen evidentie om een goede boekhouder of externe adviseur te herkennen. Vaak zal dit blijken uit de samenwerking zelf. Algemeen is het aangeraden om op voorhand zoveel mogelijk informatie te verzamelen over een aantal boekhouders. Uiteraard zijn er enkele aspecten waar u op voorhand rekening mee kan houden.

Houd rekening met de volgende professionele aspecten:

  • Zorg ervoor dat de boekhouder kan meegroeien met de noden van uw bedrijf en digitaal up-to-date en innovatief is.
  • Kies voor een boekhouder met een gestructureerde interne werking omgeven door een netwerk van externe specialisten. Het externe netwerk bewijst vaak zijn nut in de praktijk.
  • Zoek een boekhouder die goed bereikbaar is en geen 100 km verder gevestigd is.
  • Houd rekening met de prijzen. Vergelijk, maar plaats een vraagteken bij een boekhouder met ridicuul lage prijzen. Kijk na of de prestaties en gewerkte uren in detail controleerbaar zijn.
  • Weet dat een boekhouder geen contract met zijn cliënt sluit, maar wel onder een volmacht en een opdrachtenbrief werkt.  

Beoordeel zeker ook enkele persoonlijke aspecten:

  • Maak een afspraak bij de boekhouder zelf. Zo kan u zich een beeld vormen van de omgeving, de werkwijze en de structuur.
  • Daarnaast dient een boekhouder flexibel te zijn. Ga na of de boekhouder enkel vanuit zijn kantoor actief is, of ook bij u ter plaatse kan komen indien gewenst.
  • Daarnaast moet u overtuigd zijn dat uw boekhouder uw persoonlijke belangen zal behartigen. Hierbij is het noodzakelijk om een klik te hebben met uw boekhouder. 

Nog een laatste tip: vraag rond en informeer u. Een goed geïnformeerd persoon is er immers twee waard. 

 


Documentatie:
http://refibo.be/documentatie/videos/zomerse-cocktail-van-cijfers-en-letters