Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

‘Vergeten’ factuur teruggevonden? Snel actie ondernemen!

‘Vergeten’ factuur teruggevonden? Snel actie ondernemen!

  • On 08/07/2015

U bent uw langverwachte zomerschoonmaak aan het doen en u komt nog een factuur van uw bedrijf uit vorig boekjaar tegen. Kan u hier nog iets mee doen? En hoe kan u deze situatie vermijden?

Eenjarigheidsbeginsel. In principe geldt het eenjarigheidsbeginsel. Wanneer u een factuur niet onmiddellijk boekt op het ogenblik waarop u ze ontvangt, kunt u deze factuur niet meer aftrekken tijdens een later boekjaar. Het feit dat u deze factuur in een later boekjaar heeft betaald, is van geen belang.

Afsluiten boekjaar. Maar, zolang uw betreffend boekjaar niet is afgesloten, kan uw boekhouder de desbetreffende factuur nog in de kosten van het jaar in kwestie boeken. De afsluiting van een boekjaar wordt voor vennootschappen bepaald door de bijeenkomst van de gewone algemene vergadering en voor eenmanszaken door de indiening van de aangifte inzake personenbelasting. De fiscale aftrek van de factuur is bij deze toch nog veilig gesteld. Ook de btw kan mogelijks nog via de eerstvolgende btw-aangifte worden verwerkt.

Tip! De oplossing om verdwaalde facturen te vermijden, is door uw facturen zelf periodiek door te scannen naar uw boekhouder.

Gebruik ontvangen rappels wegens niet-betaling van een factuur ook als geheugensteuntje. Controleer of de factuur niet verloren is gegaan. Wij raden u aan om onmiddellijk bij uw boekhouder na te vragen of deze factuur reeds in uw boekhouding is opgenomen.

 


Documentatie:

http://refibo.be/documentatie/videos/zomerse-cocktail-van-cijfers-en-letters