Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Kies eens voor (extra) vakantiegeld of een 13e maand, in plaats van een tantième

Kies eens voor (extra) vakantiegeld of een 13e maand, in plaats van een tantième

  • On 25/05/2011

Veel ondernemers keren niet graag te veel loon uit aan zichzelf. Ze wachten liever tot ze zeker weten dat ze een goed (boek)jaar zullen behalen en besluiten vervolgens om, onder de vorm van een tantième, een deel van de winst uit te keren aan zichzelf.

Een prima redenering, maar het kan nog beter. Zo zou men, op het einde van een goed boekjaar ook een 13e maand of (extra) vakantiegeld kunnen uitkeren aan zichzelf. Een 13e maand en vakantiegeld worden, net als een tantième, belast als ‘loon’. Het voordeel van een 13e maand en vakantiegeld ten opzichte van een tantième doet zich voor op het vlak van de groepsverzekering.

Een 13e maand en vakantiegeld tellen beiden mee voor de bepaling van de 80%-grens met betrekking tot de groepsverzekering. Dit zal althans het geval zijn wanneer de 13e maand en het vakantiegeld overeenkomen met wat in normale omstandigheden gegeven wordt aan de werknemers. Door uzelf een 13e maand en vakantiegeld uit te keren zal u dus een grotere, aftrekbare, premie kunnen storten voor uw groepsverzekering.

Opgelet! Heeft u een extreem goed jaar dan zal u ervoor moeten opletten dat de 13e maand en het vakantiegeld dat u aan uzelf toekent, in verhouding blijft met uw ‘normaal loon’. Zo kan u niet zomaar een 13e maand uitkeren die vijf keer zo hoog is als uw normale maandelijkse bezoldiging. Om dit probleem te verhelpen, kan u desnoods de ‘overtollige winst’ alsnog uitkeren in de vorm van een tantième.