Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Kmo’s dragen 53% van winst af aan staat

Kmo’s dragen 53% van winst af aan staat

  • On 25/04/2012

Uit de meest recente “Tax Foot Print” van Deloitte, die gebaseerd is op de gegevens van 2 000 familiale KMO’s die hun boekjaar afsloten op 31 december 2011, is gebleken dat meer dan de helft van de winstgevende Belgische kmo’s 53% van hun winst afstaan aan de staat.

Het algemeen basistarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 33,99% (inclusief crisisbijdrage). En toch vloeit gemiddeld gezien iets meer dan de helft van de winst van een kmo naar de staat. De reden hiervoor kan gezocht worden in het feit dat de vennootschapsbelasting slechts één van de vele fiscale en parafiscale zaken zijn waarmee een kmo geconfronteerd wordt.

Wanneer men enkel rekening houdt met de vennootschapsbelasting dan betaalt meer dan de helft van de winstgevende Belgische kmo’s minstens 27,2% vennootschapsbelastingen op haar belastbare winst. Daarnaast betaalt de vennootschap echter ook nog onroerende voorheffing, accijnzen en rsz-bijdragen. Vooral deze laatsten zorgen ervoor dat er bovenop de vennootschapsbelasting nog heel wat meer winst richting staat vloeit. Zo maken de werkgeversbijdragen gemiddeld 65,2% uit van de totale (para)fiscale lasten.

Wanneer men rekening houdt met alle parafiscale lasten dan draagt meer dan de helft van de kmo’s op 100 euro winst 53,3 euro af aan de staat. Dit percentage is bijna dubbel zo hoog dan wanneer men louter rekening houdt met de vennootschapsbelasting. Hieruit kan men dan ook concluderen dat wanneer men enkel rekening houdt met de vennootschapsbelasting men de belastingsdruk enorm onderschat. Jammerlijk blijft dit desondanks het meest gebruikte cijfer om de belastingsdruk van een onderneming te bepalen.

 

Bron: Deloitte ‘Tax Foot Print’