Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Mail van fiscus afkomstig van fraudeurs!

Mail van fiscus afkomstig van fraudeurs!

  • On 25/04/2012

Vele ondernemers kregen in 2012 een mail in de bus van fiscus@administation.be , met de vraag om enkele kredietkaart gegevens door te geven. De mail was echter pure oplichterij. Maar wanneer weet u nu of een mail verdacht is?

Wij geven enkele knipperlichten mee:

  • Fraudeurs maken vaak misbreuk van machtsposities. Zo melden ze zich aan als iemand van de overheid, een politieman of iemand van de bank. Dergelijke instanties sturen echter nooit mails uit zichzelf. Weet ook dat dergelijke instanties meestal reeds beschikken over de belangrijkste gegevens.
  • Het opvragen van kredietkaart gegevens is steeds verdacht. Met dergelijke gegevens kan immers niets op jouw rekening gestort worden, er kunnen enkel betalingen mee gebeuren…
  • Facturen of overschrijvingsformulieren met een nieuw bankrekeningnummer vragen extra aandacht. Een onderneming verandert immers niet zomaar van rekeningnummer. Vaak is het nieuwe rekeningnummer dat van een oplichter!
  • Staat een brief of mail vol met spelfouten? Dan is de kans groot dat het bericht verstuurd werd door oplichters.

Twijfel je over de echtheid van een brief, mail of telefoontje probeer dan de juiste contactgegevens te achterhalen. Gebruik nooit de gegevens die vermeld werden in het gesprek, of het telefoonnummer of e-mailadres dat in de brief of mail staat. Zoek bijvoorbeeld het telefoonnummer op in een betrouwbare bron, zoals de gouden gids.

Denkt u slachtoffer te zijn van oplichting meldt dit dan aan de ADCB (De algemene dienst voor controle en bemiddeling). Wil u specifiek een misbruik of klacht aankaarten in verband met internetdiensten (websites, mails,..), dan doet u dit best via e-cops.be.