Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Op stap met uw personeel, kosten aftrekbaar ?

Op stap met uw personeel, kosten aftrekbaar ?

  • On 14/07/2014

Op reis met uw personeel, in welke gevallen zijn de kosten aftrekbaar voor de werkgever en niet belastbaar in hoofde van de werknemer ?

Teambuilding voor één dag ? Indien u voor uw personeel een daguitstap organiseert of laat organiseren die niet langer duurt dan één dag, dan wordt dit aangemerkt als een sociaal voordeel waar de werknemer niet op belast wordt en waarbij u als werkgever de kosten in aftrek kan brengen. Een gezellige daguitstap naar de zee, een dag naar een pretpark, een dag met de fiets, …

Reisje met personeel langer dan één dag ? Indien de uitstap langer dan één dag duurt, dan zullen deze kosten fiscaal verworpen worden bij de werkgever, maar deze zullen niet belast worden in hoofde van de werknemer.

Ruling aanvragen ? Bedrijven vragen tegenwoordig aan de Rulingdienst een voorafgaand akkoord over hun voornemen om een reis te organiseren voor hun personeelsleden teneinde fiscale zekerheid te bekomen.

Enkele voorbeelden uit het gamma…

Reisje naar Italië nav 10 jarig bestaan

De werkgever bekostigt de reis naar Italië in kader van hun 10-jarig bestaan voor de werknemers, zelfstandige medewerkers, bedrijfsleiders, hun partners en kinderen met een kostprijs van ongeveer € 600 per persoon.

Standpunt rulingcommissie mbt kosten voor werknemers: de rulingcommissie aanvaardt een bedrag van € 500 als vrijgesteld sociaal voordeel gezien de bijzondere omstandigheden. De werknemer zal dus maar ten belope van € 100 belast worden op een voordeel van alle aard, de volledige € 600 is niet aftrekbaar in hoofde van de werkgever.

Standpunt rulingcommissie mbt kosten voor partners: het volledige bedrag ten belope van € 600 wordt beschouwd als een belastbaar voordeel in hoofde van de werknemer dat op de loonfiche dient te worden vermeld. Deze kost is een niet aftrekbare kost in hoofde van de werkgever.

Standpunt rulingcommissie mbt kosten voor zelfstandige medewerkers: het volledige bedrag ten belope van € 600 is belastbaar in hoofde van die personen en dient te worden vermeld op een fiche 281.50 van de medewerker. Deze kost dient daarnaast te worden opgenomen onder de verworpen uitgaven.