Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Opgelet! Sinds 1 mei 2023 stappen Gentse overheden over op verplichte e-facturatie

Opgelet! Sinds 1 mei 2023 stappen Gentse overheden over op verplichte e-facturatie

  • On 30/05/2023

Groep Gent neemt afscheid van de ouderwetse papieren en PDF-facturen en omarmt e-facturatie! Bent u leverancier van één van de zeven entiteiten van het zogenaamde “Groep Gent”? Dan is er goed nieuws voor u. De verplichte e-facturatie betekent immers snellere betalingen en een soepelere factuurverwerking! 

Samenwerkingsverband tussen publieke entiteiten

De zogenaamde “Groep Gent” is een samenwerkingsverband tussen een aantal publieke entiteiten zoals Stad Gent, OCMW Gent, IVAGO, Politie Gent, Hulpverleningszone Gent en AG erfgoed. Indien u als onderneming goederen of diensten levert aan één van deze entiteiten is het vanaf 1 mei verplicht om elektronisch te facturen.

Wat houdt e-facturatie precies in?

Een elektronische factuur, of e-factuur, wordt elektronisch gemaakt met behulp van gestructureerde data in het XML UBL2.1-formaat en vervolgens verzonden via het PEPPOL-netwerk. PEPPOL is de internationale standaard voor het veilig, snel, betrouwbaar en eenvoudig uitwisselen van elektronische berichten, zoals facturen. Het is belangrijk op te merken dat een PDF-factuur per e-mail niet beschouwd wordt als een e-factuur.

Deze verplichting komt niet zomaar uit te lucht vallen maar vloeit voort uit het Koninklijk besluit “e-invoicing” van 9 maart 2022. Dit besluit verplicht leveranciers om e-facturen te versturen aan overheidsinstanties, waaronder Europese, federale, Vlaamse en lokale besturen.

Voor leveranciers die willen weten hoe ze correct e-facturen kunnen versturen, is alle informatie beschikbaar op de website van Groep Gent onder de sectie “hoe factureren”. Daarnaast biedt de website van de Vlaamse overheid gedetailleerde informatie en op maat gemaakte oplossingen voor leveranciers.

Met deze overgang naar e-facturatie wil Groep Gent de factuurverwerking stroomlijnen en zorgen voor snellere betalingen aan leveranciers.

Heeft u nog bijkomende vragen over e-facturatie? REFIBO BV beantwoordt graag al uw vragen over dit onderwerp. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!