Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Revolutie: btw dan toch aftrekbaar op eten en drinken

Revolutie: btw dan toch aftrekbaar op eten en drinken

  • On 05/08/2015

De btw-administratie creëert een revolutie door haar recente beslissing inzake de aftrekbaarheid van spijzen en dranken. Serveert u hapjes en drankjes aan uw gasten bij een business event, dan was tot voor kort de btw daarop niet aftrekbaar. Vanaf nu is dit wel mogelijk!

Het klassieke standpunt van de Administratie stelt dat btw op restaurant- en cateringkosten in principe niet aftrekbaar is. Volgens de btw-administratie moet er voor de aftrekbaarheid naar de aard van de kosten gekeken worden, zijnde de spijzen en dranken op zich.

De rechtspraak is soepeler en stelt niet de aard van de uitgave voorop, maar het doel. Organiseert u met andere woorden een evenement om uw producten of diensten in de kijker te zetten en de verkoop te bevorderen, dan is er sprake van publiciteit en is de btw wel aftrekbaar. De restaurant- en cateringkosten die u maakt voor bestaande en potentiële klanten op dit evenement zijn inbegrepen in de globale evenementkost en bijgevolg is ook de btw aftrekbaar.

De Administratie heeft zich recent naar deze rechtspraak geschikt. Ze aanvaardt in haar beslissing [1] het standpunt van het Hof van Cassatie. Bijgevolg kan btw op eten en drinken in het kader van een evenement ter promotie van uw producten of diensten worden afgetrokken. De kosten met betrekking tot eten en drinken worden vanaf nu niet meer aangemerkt als kosten van logies, spijzen en dranken [2] noch als kosten van onthaal [3]. De kosten worden aanzien als publiciteitskosten met een professioneel karakter. Op die manier worden deze kosten niet meer uitgesloten van de btw-aftrek.

Hoe kan u het publicitair karakter van uw evenement aantonen? Houd voldoende documentatie bij: e-mails, flyers, foto’s, uitnodigingen, e.d. Zo kunnen deze bij een btw-controle voorgelegd worden.

Het terugvorderen van de btw is bovendien retroactief. De recuperatie kan tot het einde van het 3de jaar volgend op het jaar waarin de btw werd betaald. Concreet kan u tot 31/12/2015 uw betaalde btw op drinken en eten vanaf 01/01/2012 terugvorderen.

 


Documentatie:
http://refibo.be/documentatie/videos/zomerse-cocktail-van-cijfers-en-letters

Bronnen:
[1] Btw beslissing nr. E.T. 124.247 van 13 maart 2015
[2] Artikel 18 §1, tweede lid, 10° en 11° Btw-wetboek
[3] Artikel 45, §3, 4° Btw-wetboek