Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Sociale bijdragen laten betalen door uw vennootschap: voordelig?

Sociale bijdragen laten betalen door uw vennootschap: voordelig?

  • On 25/02/2010

Als zelfstandige moet u ieder kwartaal uw sociale bijdragen betalen, berekend op uw inkomen van 3 jaar eerder. In plaats van deze bijdragen zelf te betalen zou u dit ook kunnen laten doen door uw vennootschap. Maar is dit wel voordelig?

Als u uw loon laat betalen door uw vennootschap, dan zal u daar persoonlijk op belast worden als voordeel van alle aard. Uw belastbaar inkomen zal dus stijgen. Dit heeft bovendien voor gevolg dat u binnen 3 jaar ook op dat voordeel van alle aard sociale bijdragen zal moeten betalen.

Uw vennootschap uw sociale bijdragen laten betalen is dus enkel voordelig om deze niet onmiddellijk zelf te moeten betalen. Na drie jaar zal u immers meer sociale bijdragen moeten betalen…

Er is toch nog een ander voordeel als u een groepsverzekering of IPT-verzekering heeft. In dat geval mag uw pensioen immers niet meer bedragen dan 80 % van uw laatste normale en regelmatige bezoldiging, als u de premies die u voor die verzekering betaalt wil aftrekken. Het voordeel van alle aard heeft immers voor gevolg dat uw bezoldiging – en dus ook de 80%-grens stijgt.

Een andere reden om uw vennootschap de sociale bijdragen te laten betalen van haar zaakvoerders is als u controle wil hebben over het feit dat al de zaakvoerders ook wel degelijk hun sociale bijdragen betalen. Doen ze dat niet, dan zal de RSZ immers de vennootschap aanspreken. Dit kan u vermijden door de sociale bijdragen van alle zaakvoerders onmiddellijk door de vennootschap laten te betalen.