Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Te veel laattijdig betaalde facturen

Te veel laattijdig betaalde facturen

  • On 05/10/2011

Steeds meer bedrijven kampen met een liquiditeitstekort doordat hun klanten te laat betalen. Uit cijfers van studiebureau Graydon blijkt dat 25% van de faillissementen te wijten zijn aan laattijdige betalingen van facturen. In België zou er € 9,15 miljard aan onbetaalde facturen openstaan.

Laattijdig betaalde facturen wijzen vaak op het onvermogen van de klant om te betalen door een gebrek aan liquiditeiten. Het probleem is dat wanneer bij een organisatie grote bedragen laattijdig of niet betaald worden, ook hier een tekort aan liquiditeiten zal ontstaan waardoor zij op hun beurt niet meer in staat zijn om hun facturen te bepalen. Een vicieuze cirkel dus.

De vraag is nu hoe je deze vicieuze cirkel kan doorbreken. Wel bedrijven zouden voorzichtiger moeten omspringen met het toekennen van kredieten. Uitstel van betaling verlenen wordt nog al te vaak beschouwd als een evidentie, terwijl het helemaal niet zo logisch is om betalingsuitstel te geven aan klanten die geen geld hebben. Ondernemingen die klanten op krediet laten betalen zouden dit moeten doen op basis van een grondige risicoanalyse. Dit gebeurt echter nog veel te weinig.