Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Werkende Belg is uitgeput

Werkende Belg is uitgeput

  • On 09/04/2013

Uit een onderzoek van StepStone in 2013 blijkt dat meer dan 1 op 5 Belgen compleet uitgeput zijn na een werkdag.

StepStone vroeg aan Europese werknemers of zij uitgeput zijn door hun job. 21% van de Belgen antwoordde positief en zei dat ze bijna elke dag uitgeput thuiskomen na het werk. Slechts 20% van alle Belgen zegt dat ze nog veel energie hebben na een werkdag. De vermoeidheid van werknemers is ook niet gelijk in alle 4 de seizoenen. 21% van de deelnemers gaf aan dat ze vooral in de winter moe thuiskomen. De overige werknemers zijn enkel moe na een zware dag op het werk. In de meest noordelijke landen is het aantal mensen dat vooral in de winter moe is, groter: 36% van de Denen en 27% van de Zweden is vaker moe in de winter dan in de zomer.

Met 34% van de Fransen en 31% van de Nederlanders die zeggen dat ze nog veel energie hebben als ze thuiskomen, zijn zij de Europeanen die het minst uitgeput zijn door hun job. In Duitsland en Oostenrijk is het aantal werknemers dat doodmoe thuiskomt het grootst. Maar liefst 27% van de Duiters en 25% van de Oostenrijkers komt bijna elke dag uitgeput thuis.

Michel Tubbax, Managing Director van StepStone België, voegt daar aan toe: “Veel hangt natuurlijk ook af van hoe ver je van je werk woont of hoe lang je ’s avonds nog in de file staat. België is een dichtbevolkt land en er is dus heel wat verkeer. Als je na 7 à 8 uur werken nog een uur of langer in de file staat in en rond Brussel, of een uur op je trein moet wachten, dan ben je natuurlijk uitgeput. Dat het cijfer zo hoog ligt, heeft zeker ook met een verstoorde work-life balance te maken, waar de files voor iets tussen zitten. In België hebben we ook minder een parttime jobcultuur dan bijvoorbeeld in Nederland. Ook dat beïnvloedt de resultaten.”

 

Bron: www.stepstone.be