Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
De fiscaliteit voor affiliate marketing en influencer marketing, hoe gaat u aan de slag?

De fiscaliteit voor affiliate marketing en influencer marketing, hoe gaat u aan de slag?

  • On 19/07/2022

Met een laptop, internetverbinding en een gezonde portie creativiteit is het nog nooit zo makkelijk geweest om een extra bron van inkomsten te verwerven. Onder andere via affiliate- en influencer marketing kan u een mooie bijverdienste ontvangen door producten aan te prijzen op het internet. Maar vooraleer u start met snel geld te verdienen via uw eigen blog, website of social media volgers brengen wij u eerst op de hoogte van de fiscale best-practices:

Wat is affiliate marketing? 

Websites, blogs en online reviews, stuk voor stuk spelen ze een beslissende rol om klanten te begeleiden in het aankoopproces. Via affiliate marketing ontvangt u een vergoeding voor elke klant die u converteert vanuit uw website of Youtube-kanaal. Hiervoor krijgt u van de adverteerder een gepersonaliseerde tracking link die via cookies het gedrag van de klant bijhoudt. Afhankelijk van de overeenkomst met de adverteerder wordt de commissie uitbetaald voor het doorverwijzen van klanten of uitsluitend wanneer er een conversie (aankoop, registratie,…) plaatsvindt. 

Verschil met influencer marketing

Bij influencer marketing wordt er dan weer een partnerschap opgebouwd tussen de adverteerder en een invloedrijke online persoonlijkheid die via social-media of andere kanalen een groot publiek heeft. In tegenstelling tot een affiliate partnerschap waar conversie en aanzetten tot aankopen centraal staat wil influencer marketing voornamelijk merkbekendheid en awareness opbouwen. In de praktijk ontvangen influencers een financiële vergoeding of gratis producten en diensten.

Wat vaak vergeten wordt is dat deze inkomsten niet vrij zijn van belastingen. Op welke manier moet u deze inkomsten categoriseren in uw aangifte personenbelasting? 

Divers of beroepsinkomen? 

Om na te gaan of er sprake is van een divers of beroepsinkomen wordt er gekeken naar de frequentie waarop u de promoties uitvoert en of u hiervoor gebruik maakt van een professionele omkadering. Bij een divers inkomen gaat het om occasionele of onregelmatige activiteiten zonder dat u daarvoor een organisatie hebt opgezet.

Of er sprake is van een beroepsinkomen of divers inkomen wordt er gekeken naar de omstandigheden:

  • Gebeurt de vergoeding via een geldbedrag? Dan kan dit in de richting wijzen van een groot netwerk aan volgers en recurrente activiteit.
  • Is er sprake van een samenwerking met een agentschap of tussenpersoon, dan wijst dit ook naar een georganiseerde uitoefening als beroep.

Divers inkomen:

In het geval er sprake is van een divers inkomen geeft u de inkomsten binnen uw aangifte personenbelasting aan in deel twee van de belastingaangifte in vak XV, code 1200/2200. Het is wel belangrijk om eventueel gemaakte kosten ook aan te geven aangezien deze in mindering mogen worden gebracht. Vervolgens worden de inkomsten aan 33% belast. 

Beroepsinkomen:

Bij een beroepsinkomen is er sprake van een zelfstandige activiteit waardoor u als btw-plichtig beschouwd wordt. Deze inkomsten geeft u aan in deel twee van de belastingaangifte vak XVIII, code 1650/2650. De concrete gevolgen hiervan zijn oa :

  • U dient zich te registreren voor btw doeleinden.
  • Bij aankopen kan u de btw aftrekken, anderzijds worden verkoopfacturen met btw-opgemaakt en levert u een periodieke btw-aangifte in.

Met een jaarlijkse omzet onder de 25.000 euro (exclusief btw), kan u van de vrijstellingsregeling genieten. Hiervoor zal u zich nog steeds voor btw-doeleinden registreren. Anderzijds valt de verplichting om btw aan te rekenen en een periodieke btw-aangifte in te dienen wel weg en dient u enkel een jaarlijkse klantenlisting in te dienen.

  • U dient zich aan te sluiten als zelfstandige (in hoofdberoep of in bijberoep) en dient bijgevolg ook sociale bijdragen zelfstandigen te betalen.
  • U dient een boekhouding bij te houden. 

Vergoedingen in de vorm van producten en diensten

In bepaalde gevallen kan de vergoeding voor reclamediensten ook een andere vorm aannemen dan een geldbedrag. Zodra er sprake is van een vergoeding via goederen en diensten gaat het om een belastbaar voordeel alle aard. In dit geval geef je de normale aankoopwaarde van het goed of dienst aan als beroepsinkomen of divers inkomen.

Indien u meer informatie wilt over de fiscale regeling voor uw inkomsten uit affiliate- en influencer programma’s, of vragen hebt over de btw-plichtigheid, aarzel niet ons te contacteren via studiedienst@refibo.be of 09/223.31.54 om een afspraak in te plannen.