De valkuilen van het internet
- On 25/05/2011
Een profiel op een sociale netwerksite kan interessant zijn om in contact te blijven met oude schoolvrienden, om vakantiefoto’s van vrienden te bekijken, enzovoort. Daarnaast biedt het internet ook vele voordelen voor ondernemingen. Zo kan u er vaak goedkoop en eenvoudig reclame maken voor uw bedrijf en uw producten, kan u gemakkelijk vacatures verspreiden,… Er zijn echter ook heel wat mogelijke professionele nadelen verbonden aan het online delen van informatie.
Een overzicht van enkele situaties die u beter vermijdt…
- Feestfoto’s en negatieve uitlatingen op netwerksites zoals Facebook: Tegenwoordig worden potentiële prospects of werknemers steeds ‘gegoogeld’. Alle informatie beschikbaar die is op internet kan dan zowel in uw nadeel als in uw voordeel spelen. Te ‘losse’ foto’s, negatieve uitlatingen over uw vorige werkervaringen, negatieve commentaren over uw bedrijf en uw producten op fora,… zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat u de kans op enkele nieuwe contracten verkijkt.
- Negatieve uitlatingen over het werk, de baas, collega’s of klanten : Na een stresserende dag op het werk, kan het soms eens deugd doen om uw frustraties te delen met uw omgeving. U doet dit echter best niet door deze bekend te maken op netwerksites, fora of blogs. Diegenen waarover u commentaar levert, zouden wel eens heel ontevreden kunnen zijn met uw uitlatingen over, met alle gevolgen van dien…
- Online vakantiefoto’s, foto’s van dure hobby’s, wagens, enzovoort: Hou er rekening mee dat ook uw belastingscontroleur op internet zit! De informatie die hij vindt op internet geldt evenwel niet als bewijs, maar kan wel de aanleiding zijn voor de start van een onderzoek naar het beroepskarakter van uw kosten of naar ‘zwarte’ inkomsten,…
In principe zijn dergelijke situaties natuurlijk makkelijk te vermijden. Om te beginnen plaats je best zo weinig mogelijk ‘bezwarend materiaal’ online. Wat je wel online plaatst, scherm je bovendien beter af voor niet-vrienden. Onthoud verder dat wanneer u alle informatie zelf online plaatst, u nooit kan argumenteren dat iemand de privacywet schendt, wanneer deze de informatie raadplegen. De privacywet kan u enkel inroepen wanneer iemand beveiligde informatie raadpleegt, zonder toestemming, zoals het ongevraagd controleren van e-mailverkeer.