De zorgvolmacht is er om te helpen
- On 20/03/2019
Geheugenverlies, ouderdom, ziekte of een zwaar ongeval… Na al die jaren in staat te zijn geweest uw eigen vermogen en leven te beheren, kan het plots niet meer. Bent u ook bezorgd dat u op een dag wilsonbekwaam wordt en wenst u hierop nu al te anticiperen? Dan biedt de zorgvolmacht gemoedsrust. Sinds maart 2019 kent deze zelfs een uitbreiding.
Wat is het? Een zorgvolmacht is een document, al dan niet via uw notaris, waarin u de toestemming (de volmacht) geeft aan één of meerdere bepaalde personen om (een deel van) uw vermogen te beheren voor de dag dat u daar zelf niet meer toe voor in staat bent.
Het staat iedereen vrij dit document in te vullen zoals gewenst. Als u als volmachtgever bijvoorbeeld meerdere personen aanstelt om zijn vermogen te beheren, dan kan hij bepalen dat zij allemaal uitdrukkelijk hun akkoord moeten geven voor transacties die een bepaald bedrag overstijgen.
Hoe zit het praktisch? Het principe is simpel: u kiest zelf hoe ver u gaat en u kiest zelf wanneer de zorgvolmacht in werking treedt. Uw rekeningen laten beheren, een schenking doen, het betalen van openstaande facturen, opbrengsteigendommen beheren,… Het kan allemaal. Sinds maart 2019 zijn de mogelijkheden van de zorgvolmacht zelfs uitgebreid en kunnen er ook beslissingen over uw persoon hierin opgenomen worden. Zoals bijvoorbeeld welke arts u moet behandelen, welk rust -of verzorgingstehuis u verkiest of wie daarover mag beslissen.
Uw notaris helpt u bij het opstellen van deze volmacht en hij zorgt voor de registratie in het CRL (Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten). Daarnaast ziet hij er vooral op toe dat er later geen discussie ontstaat. Opgelet, een lasthebber met een zorgvolmacht, die niet is opgesteld via een notariële akte, kan geen onroerend goed verkopen. Indien er toch sprake zou zijn van enig misbruik dan kan de vrederechter steeds ingrijpen.
Voor wie? Indien er iets gebeurt en u heeft nog niet voor een zorgvolmacht gezorgd, dan komt u terecht in een situatie waarbij de vrederechter een bewindvoerder aanwijst. Een zware procedure tot gevolg. Iedereen die nu reeds wil anticiperen op de gevolgen van een zwaar ongeval, ziekte of ouderdom, kan zich dus laten optekenen. Sinds september 2014 werd het al meer dan 100.000 keer gedaan, dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot).
Het is tevens een misverstand te stellen dat zo’n volmacht enkel handig is op latere leeftijd. Iedereen kan namelijk, ook op jonge leeftijd, te kampen krijgen met een ongeluk met zware mentale of fysieke gevolgen. Beslis dus vandaag al wat er morgen moet gebeuren met uw vermogen!
Beperking. De zorgvolmacht biedt veel voordelen, maar er is een belangrijke beperking: met een zorgvolmacht bent u niet beschermd tegen uzelf. Want wie een zorgvolmacht geeft, kan nog altijd zelf financiële transacties uitvoeren of belangrijke financiële beslissingen nemen. Dit is problematisch in het geval van bijvoorbeeld verslavingen of dementie. Alleen een vrederechter is dan gemachtigd om in de grijpen.
Meer info. REFIBO bvba begeleidt en helpt u graag verder bij het vervullen van deze verplichting.
Contacteer ons telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per e-mail via het volgend e-mailadres: studiedienst@refibo.be.