Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Fiscaal voordelig: binnenlandse dagvergoeding

Fiscaal voordelig: binnenlandse dagvergoeding

  • On 25/05/2011

Heeft u een vennootschap, dan kan u gebruik maken van een binnenlandse dagvergoeding voor de kosten die u maakt wanneer u over de middag niet in uw bedrijf kan eten (omdat u bijvoorbeeld een klantenbezoek heeft). De binnenlandse dagvergoeding is fiscaal interessant omdat ze 100% aftrekbaar is voor de onderneming. Daarbovenop is de vergoeding niet belastbaar bij diegene die ze ontvangt.

Uiteraard zijn er enkele beperkingen verbonden aan deze binnenlandse dagvergoeding:

  • Heeft u een eenmanszaak in plaats van een vennootschap dan kan u, als bedrijfsleider, geen aanspraak maken op deze vergoeding. Uw werknemers hebben daarentegen wel recht op de vergoeding.
  • De binnenlandse dagvergoeding dient enkel om kosten te dekken die u maakt omdat u over de middag niet in uw eigen bedrijf kan eten, omdat u niet ter plaatste bent. U moet echter ook lang genoeg (beroepsmatig) op de baan geweest zijn U moet namelijk minimum 5 uur afwezig zijn. Blijft u korter weg, of bent u niet weg over de middag, dan kan u geen aanspraak maken op de vergoeding.
  • De vergoeding kan niet gecombineerd worden met een maaltijdcheque, voor diezelfde dag.

De bedragen van de binnenlandse dagvergoeding zijn wettelijk bepaald. Sinds 1 januari 2013 bedraagt de vergoeding € 19,22 voor de directie en € 13,04 voor bedienden of arbeiders. Deze vergoeding werd forfaitair bepaald. U hoeft dus niet te bewijzen dat u werkelijk zoveel kosten gemaakt heeft. Ook wanneer u dus minder uitgegeven heeft voor een maaltijd, blijft u recht hebben op de volledige dagvergoeding. Uiteraard zal u wel moeten kunnen bewijzen dat u effectief weggeweest bent, en dat u bovendien lang genoeg weg was.