Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Hoe moet een goed ondernemingsplan eruitzien?

Hoe moet een goed ondernemingsplan eruitzien?

  • On 14/02/2011

Vele ondernemers weigeren een ondernemingsplan op te stellen onder het mom dat de toekomst toch niet te voorspellen valt of dat ze wel ook wel weten waar de onderneming naar toe moet zónder een neergeschreven plan. Een goed opgesteld ondernemingsplan kan echter een belangrijke meerwaarde zijn voor een onderneming.

Vaak wordt een ondernemingsplan enkel opgemaakt omdat een investeerder of de bank erom vraagt. Het ondernemingsplan moet echter ook gezien worden als een intern werkinstrument. Een ondernemingsplan dat geregeld getoetst wordt aan de realiteit kan voor nuttige inzichten zorgen. De basisideeën die de start vormden van een onderneming, zullen in de loop van de tijd getransformeerd worden in cijfers en feiten die opnieuw de basis kunnen vormen om de onderneming verder richting te geven.

Het moeilijkste aan een ondernemingsplan is vaak de start: hoe begint u eraan en wat moet er zeker in? Het belangrijkste dat u hierbij moet weten is dat een ondernemingsplan geen dik boek hoeft te zijn. Een tweetal pagina’s met de grote beleidslijnen en enkele kerncijfers moeten (in het begin) volstaan. Later is er dan de mogelijkheid om het basisplan meer in detail uit te werken. In het begin zal het echter vooral noodzakelijk zijn om na te denken wat écht belangrijk is en waarom u dus net datgene in uw (basis)plan wil opnemen. Zoals elk plan gaat er aan een ondernemingsplan een hele voorbereiding vooraf. Voorzie voldoende tijd om informatie te verzamelen en reserveer hier liefst enkele momenten voor waarbij u ongestoord kan werken.

Om de inhoud van een ondernemingsplan te bepalen kan je enkele andere ondernemingsplannen inkijken of een website of boek raadplegen over het opstellen van een ondernemingsplan. Echter elk plan is uniek en moet aangepast worden aan de eigen onderneming. Wat wel belangrijk is, is dat een ondernemingsplan steeds moet bestaan uit cijfers én tekst.

De inhoud van een ondernemingsplan hangt ook af van de verschillende stakeholders. Men moet een ondernemingsplan zien als een communicatiemiddel naar de stakeholders toe, en het dan ook aanpassen aan de specifieke behoeftes van elke stakeholder. Bankiers zullen bijvoorbeeld meer geïnteresseerd zijn in financiële details terwijl investeerders eerder het grote geheel beschouwen.

Als laatste bemerken we dat het uiteraard onmogelijk is om specialist te zijn op elk vakgebeid. Wilt u iets in uw ondernemingsplan verwerken waar u weinig ervaring mee hebt aarzel dan niet om over te schakelen op consultancy. Bent u in het geheel niet vertrouwd met het opstellen van een ondernemingsplan of weet u nog steeds niet echt hoe u eraan moet beginnen, dan kan u ook de hulp van een coach inroepen. Deze begeleidt u dan bij het opstellen én het tot uitvoering brengen van uw ondernemingsplan.