Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Keuzestress tussen forfaitaire of werkelijke kosten, welke zijn voor u het voordeligst?

Keuzestress tussen forfaitaire of werkelijke kosten, welke zijn voor u het voordeligst?

  • On 30/05/2023

De start van het belastingseizoen is opnieuw aangebroken. Tijd om van bij het begin definitief de knoop door te hakken in het dilemma tussen forfaitaire kosten of werkelijke kosten. Afhankelijk van uw specifieke situatie kan deze beslissing niet zo vanzelfsprekend lijken, ontdek nu hoe u snel komaf maakt van deze keuzestress. 

Wat zijn de voordelen van forfaitaire kosten? 

Forfaitaire kosten vormen voor velen een aantrekkelijke optie vanwege de eenvoud en tijdsbesparing die het met zich meebrengt. Geen gedoe met bonnetjes en facturen verzamelen, maar vertrouwen op de door de overheid vastgestelde standaardbedragen. Dit betekent minder administratieve rompslomp en minder tijd verloren gegaan bij het invullen van uw aangifte.

Een ander interessant voordeel is dat belastingplichtigen die kiest voor forfaitaire kosten minder vaak worden gecontroleerd door de belastingdienst. Met de vastgestelde bedragen als basis, tenzij er duidelijke aanwijzingen zijn van misbruik, kan u op beide oren slapen.

Wanneer opteert u beter voor de werkelijke kosten? 

De andere optie mag echter niet uit het oog verloren worden. Het vermelden van werkelijke kosten heeft ook enkele aantrekkelijke voordelen. Allereerst biedt het een nauwkeurigere weerspiegeling van uw werkelijke uitgaven.  Zo is het mogelijk dat wanneer u uw werkelijke kosten documenteert en bewijst,  u kan genieten van  hogere aftrekposten en daarmee geld   bespaart op uw belastingaanslag.

Bovendien biedt het vermelden van werkelijke kosten u de nodige flexibiliteit om specifieke kostenposten op te nemen die mogelijk niet worden gedekt door de forfaitaire bedragen.

Kortom, door te opteren voor de werkelijke beroepskosten geniet u van de vrijheid om uw aangifte op maat in te vullen en het meeste uit uw belastingaftrek te halen. 

De valkuilen

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan beide benaderingen. Het vermelden van werkelijke kosten kan complex zijn en vereist gedetailleerde documentatie en bewijzen. Dit kan wat extra tijd en inspanning vergen, maar de potentiële besparingen kunnen de moeite lonen.

Daarnaast is er altijd een risico op fouten, ongeacht welke benadering u kiest. Onnauwkeurige informatie kan leiden tot problemen met uw belastingaanslag of zelfs tot boetes bij een controle. Zorg er daarom altijd voor dat u nauwkeurig en volgens de geldende regels de aangifte indient.

Conclusie

Het maken van de juiste keuze tussen forfaitaire en werkelijke kosten hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is raadzaam om advies te winnen bij een belastingdeskundige om ervoor te zorgen dat u de meest geschikte optie kiest en uw aangifte correct en volgens de regels indient. 

Heeft u specifieke vragen over het invullen van uw aangifte personenbelasting of bent u op zoek naar professioneel fiscaal advies? REFIBO BV beantwoordt graag al uw vragen over dit onderwerp. Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!