Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Stoppen met werken vóór uw 65ste? Ontdek de fiscale ins en outs!

Stoppen met werken vóór uw 65ste? Ontdek de fiscale ins en outs!

  • On 30/10/2023

Tal van ondernemers dromen ervan om vervroegd met pensioen te gaan. Deze belangrijke mijlpaal is niet voor niets het summum van elke ondernemersloopbaan. Recent onderzoek bevestigt zelf dat meer dan de helft van de zelfstandigen voor de leeftijd van 65 jaar met pensioen wil gaan. Maar alvorens u definitief op pensioen kan gaan is het noodzakelijk om de fiscale gevolgen grondig te begrijpen, ontdek de verdere implicaties hier

Bedrijfspensioen (Groepsverzekering/IPT)

Een cruciaal onderdeel van uw pensioenplanning is uw bedrijfspensioen, of het nu gaat om een groepsverzekering of een Individuele Pensioentoezegging (IPT). Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

  • Het goede nieuws is dat u recht hebt op de uitkering van het kapitaal van uw bedrijfspensioen (Groepsverzekering/IPT), zelfs wanneer u eerder met pensioen gaat dan de oorspronkelijk geplande pensioenleeftijd in uw polis.
  • Bij het pensioen komt echter ook de fiscale kant om de hoek kijken. Als u actief blijft in uw beroep tot uw 65ste, profiteert u van het Generatiepact, waarbij slechts 10% belasting wordt geheven op uw aanvullend pensioenkapitaal. Gaat u echter vervroegd met pensioen, dan wordt het kapitaal zwaarder belast. De tarieven variëren van 20% bij uitkering op uw 60ste tot 16,5% bij uitkering vanaf uw 62ste. Hierbij komen nog gemeentebelastingen, een RIZIV-bijdrage van 3,55%, en vaak ook een solidariteitsbijdrage van 2%.

Opgelet:

Indien u 45 loopbaanjaren kan bewijzen voordat u de leeftijd van 65 jaar bereikt, dan komt u ook in aanmerking voor de toepassing van het 10% tarief van het generatiepact!

Tip:

“Beroepsmatig actief zijn” houdt eenvoudigweg in dat u formeel aangesloten bent bij een sociaal verzekeringsfonds en de verplichte bijdragen voldoet, zonder de absolute verplichting om fysiek te blijven werken tot uw 65ste.

VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen)

Het geld dat u spaart via het VAPZ kan worden opgenomen zodra u de leeftijd van 60 of 65 bereikt. Op dit opgenomen bedrag wordt een RIZIV-bijdrage van 3,55% geheven. Indien van toepassing, kan daar nog een solidariteitsbijdrage van 0% tot 2% bovenop komen. Het overige deel van het opgenomen bedrag wordt gedurende enkele jaren belast als een fictieve rente in de personenbelasting. Op de lange termijn kan dit financieel voordeliger uitpakken dan een éénmalige, hogere belastingbetaling op het volledige eindbedrag.

Een fictieve rente is een belasting die van toepassing is op het gespaarde bedrag in uw Vrij Aanvullend Pensioen, en de hoogte en duur ervan zijn afhankelijk van de leeftijd waarop  u uw pensioen opneemt.

Opteert u ervoor om voor uw 60ste uw VAPZ op te nemen, dan betaalt u gedurende 13 jaar een fictieve rente van 3,5%. Dit percentage stijgt elke twee jaar met 0,5% tot het op uw 65ste 5% bereikt.

Wie de meest voordelige oplossing zoekt wacht beter tot zijn 65ste om zijn pensioen op te nemen. Op dat moment betaalt  u een hoger percentage aan fictieve rente, ongeveer 5%, maar dit geldt slechts voor een periode van 10 jaar. Uiteindelijk resulteert dit in besparingen.

Auto of woning van de vennootschap

Als u privé gebruikmaakt van een auto van uw BV of gratis in een pand van uw BV woont, kunt u te maken krijgen met voordelen alle aard (VAA) die als loon belastbaar zijn. Deze VAA worden forfaitair berekend en onderworpen aan sociale bijdragen.

Als u na uw (vervroegde) pensionering bestuurder van de vennootschap blijft, blijven deze voordelen belastbaar als VAA. Echter, als u uw bestuursmandaat beëindigt en geen andere beroepsmatige banden met de vennootschap behoudt dan zal u niet meer belast worden op het VAA, noch zal u er nog sociale bijdragen op dienen te betalen. Voor de vennootschap is dit echter slechter nieuws, deze wordt belast op abnormale of goedgunstige voordelen.

Wanneer u van plan bent u vervroegd met pensioen te gaan verdient uw pensioenplanning zeker de nodige aandacht. Afhankelijk van uw situatie en voorkeuren kunnen de belastingregels en sociale bijdragen aanzienlijk variëren. Aarzel zeker niet om onze experts te contacteren op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.



Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!