Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
Een fiscale gids voor de werkgever: belastingaspect bij bedrijfsgeschenken en personeelsfeesten

Een fiscale gids voor de werkgever: belastingaspect bij bedrijfsgeschenken en personeelsfeesten

  • On 30/11/2023

In het huidige seizoen van Sinterklaas en Kerst is het gebruikelijk dat bedrijven hun werknemers gedenken met geschenken, een traditie die onder specifieke omstandigheden financiële voordelen kan opleveren. Desalniettemin dienen bedrijven, vanuit fiscale overwegingen, zich bewust te zijn van enkele richtlijnen.

RICHTLIJNEN FISCALE AFTREKBAARHEID

Wat betreft de organisatie van het Sinterklaasfeestje of kerstfeestje voor uw personeel en hun gezinnen, zijn er bovenstaande fiscale zaken in acht genomen te worden.

Personeelsfeesten, ongeacht thematische invulling, worden beschouwd als sociale voordelen. Hoewel dergelijke voordelen in beginsel niet fiscaal aftrekbaar zijn voor de vennootschap, bestaat er een uitzondering voor één personeelsfeest per kalenderjaar. Indien het Sinterklaasfeest het enige personeelsfeest van het jaar betreft, zijn de daaraan gerelateerde kosten volledig aftrekbaar.

Het is essentieel dat alle werknemers worden uitgenodigd om te waarborgen dat het feest volledig fiscaal aftrekbaar is. Het vormt geen verplichting dat elke werknemer aanwezig is, maar het is noodzakelijk dat elke werknemer een uitnodiging ontvangt.

TIP: als u zowel een sinterklaasfeest heeft als een nieuwjaarsdrink in één jaar, kies dan het duurste feest voor de 100% aftrekbaarheid.

Er dient wel extra aandacht besteed worden aan de fiscale aftrekbaarheid van geschenken. In principe zijn geschenken niet aftrekbaar maar indien u aan iedere werknemer een geschenk toekent ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar, dan zal dit geschenk wel aftrekbaar zijn. De prijs van het cadeau moet hierbij wel beperkt blijven tot € 40,00 (incl. btw) per werknemer en per jaar.

BTW

Hoe verhoudt zich de btw-aftrek bij personeelsfeesten en geschenken?

De btw op geschenken is volledig aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden. Indien de waarde van de geschenken lager is dan € 50,00, met een beperking van één geschenk per jaar, is de btw volledig aftrekbaar, op voorwaarde dat het geschenk wordt overhandigd aan een personeelslid of hun kinderen binnen een gespecificeerde leeftijdscategorie. Deze regel geldt tevens voor cadeaubonnen.

De btw is niet aftrekbaar voor geschenken met een waarde van meer dan € 50, alsmede voor rookwaren en sterke dranken. Producten zoals champagne en wijn vallen echter niet onder de categorie sterke dranken en genieten wel van btw-aftrek.

Bovendien zijn de kosten voor versiering en animatie, zoals diensten van de Sint of een goochelaar, eveneens volledig aftrekbaar.

Echter dient er toch zorgvuldig te worden omgegaan bij de verstrekking van maaltijden en dranken in het kader van de aftrekbaarheid van de btw:

  • Indien maaltijden en dranken volledig worden verzorgd door de onderneming zelf: volledig aftrekbaar.
  • Indien maaltijden en dranken worden voorzien door een traiteur of restauranthouder: btw is niet aftrekbaar.
  • Indien het feest wordt verzorgd door traiteur maar voeding en dranken worden door de onderneming zelf voorzien: btw op de aankoop van de voeding en drank zijn aftrekbaar.

AFTREKBARE BEROEPSKOST

Naast de btw-aftrek kan het geschenk tevens worden beschouwd als een aftrekbare beroepskost, op voorwaarde dat de kosten per kind ten laste niet hoger zijn dan € 35.

Hou dus zeker met bovenstaande wettelijke regels rekening indien u als onderneming toch van een fiscaal voordeel wenst te genieten.

Hebt u nog bijkomende vragen over de aftrekbaarheid van uw personeelsfeest of personeelscadeau? 

Aarzel niet om onze experts te contacteren op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!